Έρευνα προσθέτει μυστήριο στην ανθρώπινη εγκυμοσύνη

Ζήσης Ψάλλας

Η εγκυμοσύνη στον άνθρωπο τείνει να διαρκεί περισσότερο από την εγκυμοσύνη σε άλλα θηλαστικά. Επίσης, η διαδικασία του τοκετού τείνει να διαρκεί περισσότερο. Τέλος, η ανθρώπινη εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι επίσης πολύ πιο επικίνδυνα από ό, τι σε άλλα ζώα.

Έχοντας υπόψη αυτά τα παράξενα, o βιολόγος Vincent  Lynch και η συνάδελφός του Mirna Marinic ξεκίνησαν να διερευνήσουν την εξέλιξη ενός γονιδίου που βοηθά τις γυναίκες να μείνουν έγκυες: το γονίδιο του υποδοχέα της προγεστερόνης.

Η έρευνά τους διαπιστώνει ότι ενώ το γονίδιο του υποδοχέα της προγεστερόνης εξελίχθηκε γρήγορα στους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αλλαγές ήταν επωφελείς. Στην πραγματικότητα, η εξελικτική δύναμη της επιλογής ήταν τόσο αδύναμη που το γονίδιο έχει συσσωρεύσει πολλές επιβλαβείς μεταλλάξεις .

Τα αποτελέσματα προέρχονται από ανάλυση DNA 115 ειδών θηλαστικών. Αυτά περιελάμβαναν μια ποικιλία πρωτευόντων θηλαστικών, που κυμαίνεται από τους σύγχρονους ανθρώπους και τους εξαφανισμένους Νεάντερταλ έως τους πιθήκους και τους λεμούριους, μαζί με άλλα είδη θηλαστικών όπως ελέφαντες, πάντα, λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμους και άλογα.

"Περιμέναμε κάτι πολύ διαφορετικό" ανέφερε ο Lynch. "Νόμιζα ότι το γονίδιο θα είχε εξελιχθεί για να ανταποκρίνεται καλύτερα στην προγεστερόνη, να είναι καλύτερο στην καταστολή της φλεγμονής ή των συστολών. Φαίνεται ότι έγινε το αντίστροφο. Το γονίδιο έγινε λιγότερο καλό στη δουλειά του. Αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να προδιαθέτει σε πράγματα όπως ο πρόωρος τοκετός, κάτι που δεν είναι τόσο συνηθισμένο σε άλλα ζώα".

Το γονίδιο του υποδοχέα προγεστερόνης είναι ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη επειδή παρέχει στα κύτταρα οδηγίες στο πώς να δημιουργήσουν μικροσκοπικές δομές που ονομάζονται υποδοχείς προγεστερόνης. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εγκυμοσύνης, αυτοί οι υποδοχείς ανιχνεύουν την παρουσία προγεστερόνης, μιας αντιφλεγμονώδους ορμόνης που παράγουν οι έγκυες γυναίκες και ο πλακούντας σε διάφορα χρονικά σημεία. Όταν υπάρχει προγεστερόνη, οι υποδοχείς αναλαμβάνουν δράση, πυροδοτώντας διαδικασίες που βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης, εμποδίζοντας τη μήτρα να συστέλλεται, μειώνοντας τη φλεγμονή της μήτρας και καταστέλλοντας τη μητρική ανοσοαπόκριση προς στο έμβρυο.

Διαβάστε ακόμη...