Έρευνα: Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής

Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών ίσως κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής ή επίμονο κουδούνισμα στα αυτιά τους, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων ανά την υφήλιο.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι τα επίπεδα ήχου που αναφέρονται σε μελέτες περισσότερων από 50.000 παικτών συχνά πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας. Και δεδομένης της δημοτικότητας των βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από τους φορείς δημόσιας υγεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Αν και έχουν αναγνωριστεί τα ακουστικά και οι χώροι μουσικής ως πηγές δυνητικά μη ασφαλών επιπέδων ήχου, λίγη προσοχή έχει δοθεί στον πιθανό κίνδυνο απώλειας ακοής από τα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι παίκτες παίζουν συχνά σε επίπεδα ήχου υψηλής έντασης και για αρκετές ώρες κάθε φορά, αναφέρει η ανάλυση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρχαν περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια παίκτες βιντεοπαιχνιδιών σε όλο τον κόσμο το 2022.

Η ανασκόπηση 14 παγκόσμιων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 53.000 άτομα, διεπίστωσε ότι τα επίπεδα ήχου είναι συχνά κοντά στα ασφαλή όρια ή τα υπερβαίνουν. Οι παίκτες τείνουν επίσης να παίζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ οι έντονοι θόρυβοι – όπως οι ήχοι πυροβολισμών – μπορεί να είναι πολύ υψηλοί, είπαν οι ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών που διατηρούν σε υψηλή ένταση το επίπεδο ήχου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής που προκαλείται από τον έντονο ήχο και/ή εμβοών».

Και προσθέτει: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις, όπως πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πιθανών κινδύνων του βιντεοπαιχνιδιού, που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ασφαλούς ακρόασης μεταξύ των παικτών».

Τα επιτρεπτά όρια ήχου στα βιντεοπαιχνίδια για τους παίκτες
Οι ερευνητές υπογράμμισαν τις κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες ο «επιτρεπόμενος» χρόνος που μπορεί να εκτεθεί ένα άτομο σε ήχο 83dB (ντεσιμπέλ) είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ για 86dB είναι 10 ώρες, για 92dB είναι 2,5 ώρες και για 98dB είναι 38 λεπτά.

Για τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης στο θόρυβο είναι χαμηλότερα – 75dB για 40 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχους 83dB για περίπου 6,5 ώρες, ήχους 86dB για περίπου 3,25 ώρες, ήχους 92dB για 45 λεπτά και ήχους 98dB για μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα, τόνισε η ομάδα των ερευνητών.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από θόρυβο και εμβοών – πόσο δυνατός είναι ο ήχος και πόσο καιρό εκτίθεστε σε αυτόν. “Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά gaming, είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έντασης ήχου στη συσκευή σας», τόνισε ο Φράνκι Όλιβερ, διευθυντής ακοολογίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα απώλειας ακοής RNID.

Διαβάστε ακόμη...