Έρευνα: Η ηπαρίνη μειώνει τη δυνατότητα του Covid-19 να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα

Ήρθε στο προσκήνιο την την περίοδο  που οι γιατροί που αγωνίζονταν με μια άγνωστη ασθένεια, όταν  συνειδητοποίησαν ότι η Covid-19 είχε επίσης πτυχές που σχετίζονται με την πήξη και τον κίνδυνο θρόμβωσης. Τώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων μπορεί  να έχει ανακαλύψει ένα άνευ προηγουμένου δώρο του κοινού αυτού αντιπηκτικού φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να είναι τελικά  χρήσιμο στην καταπολέμηση του παθογόνου και να έχει ένα αντιιικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η ηπαρίνη είναι σε θέση να αναστέλλει την ακίδα της πρωτεΐνης του Sars-CoV-2, μειώνοντας  έτσι την ικανότητά της να προσκολλάται σε ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει, όπως  αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Pharmacology» και στο «Thrombosis»  and Haemostasis ».

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του Keele, σε συνεργασία με τoν τομέα Δημόσιας  Υγεία της Αγγλίας, διαπίστωσαν ότι η ηπαρίνη αλληλεπιδρά λεπτομερώς με την ακίδα της πρωτεΐνης στην επιφάνεια του κορωνοϊού, αποσταθεροποιώντας τη δομή της και αποτρέποντάς την να κολλήσει στον υποδοχέα Ace2 του ανθρώπινου κυττάρου. Ένα μοριακό μοντέλο που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας έδειξε πώς το μόριο προσκολλάται τεχνικά στην επιφάνεια της  πρωτεΐνης ακίδας για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, ενώ μελέτες με ζωντανό ιό Sars-CoV-2 που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Porton Down του τομέα  Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έδειξαν  ότι η μη κλασματοποιημένη (αλλά όχι χαμηλού μοριακού βάρους) ηπαρίνη θα μπορούσε να αναστέλλει την κυτταρική μολυσματικότητα σε δόσεις παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κλινικές ρυθμίσεις ως αντιπηκτικό.

Τα δεδομένα, εξηγούν οι επιστήμονες, υποστήριξαν έντονα κλινικές δοκιμές σε εισπνεόμενη («νεφελοποιημένη») μη κλασματοποιημένη ηπαρίνη, καθώς δόσεις που θα έφταναν στους πνεύμονες θα είχαν πολύ ισχυρά αντιιικά αποτελέσματα. Η ανακάλυψη είναι "συναρπαστική", λέει ο Jeremy Turnbull του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, επειδή το φάρμακο "θα μπορούσε γρήγορα να επαναχρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των μολύνσεων από Covid-19, ή ίσως ως προφυλακτική θεραπεία για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ιατρικό προσωπικό και υγειονομικούς ".

Τα αποτελέσματα, συνεχίζει ο Turnbull, "μας οδήγησαν επίσης στο να διερευνήσουμε άλλες νέες ενώσεις που μιμούνται την ηπαρίνη και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικές έναντι του Sars-CoV-2." "Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ηπαρίνες αναστέλλουν έναν αριθμό άλλων ιών”, προσθέτει ο Mark Skidmore του Πανεπιστημίου Keele, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας .” Έτσι, η μελέτη αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να προσφέρει νέες θεραπευτικές στρατηγικές και ίσως μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά  μελλοντικές ιογενείς απειλές  παράλληλα με την ανάπτυξη εμβολίων. "

Νέες θεραπείες που στοχεύουν τον ιό Sars-CoV-2 "χρειάζονται επειγόντως", σχολιάζει ο Miles Carroll, της Αγγλικής  Εθνικής Υπηρεσίας  Δημόσιας Υγείας ."Η ηπαρίνη, με το γνωστό προφίλ κλινικής ασφάλειας, είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρων υποψήφιος για να προταθεί κατά του Covid-19".

Τα δεδομένα από τη μελέτη "ενισχύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες σχετικά με την ηπαρίνη ως θεραπεία σε ασθενείς με Covid-19", καταλήγει το Quentin Nunes του Lancashire Hospitals NHS Trust. Τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης οδηγεί τις προσπάθειες για έναρξη κλινικών δοκιμών νεφελοποιημένης ηπαρίνης σε ασθενείς σε ΜΕΘ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: adnkronos.com

Διαβάστε ακόμη...