Έρευνα εντόπισε κοινά γονίδια πίσω από πέντε ψυχιατρικές διαταραχές

Κοινή «γονιδιακή βάση» πέντε ψυχιατρικών διαταραχών διαπιστώνει νέα έρευνα. Ορισμένα κοινά γονίδιασυνδέονται με την εμφάνιση πέντε ψυχιατρικών διαταραχών και συγκεκριμένα με την Διάσπασης Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), την διπολική διαταραχή, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και την σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Άμστερνταμ μελέτησαν πάνω από 400.000 άτομα προκειμένου να προσδιορίσουν τα γονίδια που κρύβονται πίσω από τις 5 αυτές ψυχικές διαταραχές.

Ο Κρίστελ Μίντελντορπ, καθηγητής και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ τόνισε ότι «πολύ συχνά βλέπουμε πως στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πολλά μέλη με ψυχικές διαταραχές. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια διαταραχή, γεγονός που εγείρει το ενδιαφέρον για το κατά πόσο συγκεκριμένα κοινά γονίδια εμπλέκονται σε όλες τις διαταραχές.»

«Πράγματι υπάρχει ένα κοινό σύνολο γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και των πέντε διαταραχών», είπε ο ίδιος.

Η δρ. Άνκε Σάμερσλανγκ που διεύθυνε την μελέτη δήλωσε πως «η σύναψη φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας καθώς μέσω εκείνης τα μηνύματα μεταφέρονται από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «τα γονίδια που είναι ιδιαίτερα ενεργά στον εγκέφαλο διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εμφάνιση των διαταραχών αυτών ενώ τα ενεργά γονίδια σε άλλους ιστούς όχι».

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για νέες φαρμακευτικές παρεμβάσεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων εξατομικευμένης ιατρικής.

Διαβάστε ακόμη...