Έρευνα εξηγεί γιατί η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες

Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ ρίχνει φως στα βιολογικά υπόβαθρα σχετικά με τις διαφορές φύλου σε ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές παρατήρησαν «εντυπωσιακές» διαφορές στα κύτταρα που δημιουργούν αιμοφόρα αγγεία στον λιπώδη ιστό των αρσενικών έναντι των θηλυκών ποντικών.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναπτύξουν καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, λέει η καθηγήτρια Tara Haas της Σχολής Υγείας του Πανεπιστήμιο του Γιορκ. «Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει μοντέλα τρωκτικών για να μελετήσουν την παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία -όπως ο διαβήτη – αλλά συνήθως μελετούσαν τα αρσενικά τρωκτικά, επειδή τα θηλυκά είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη των ίδιων ασθενειών».

Η Haas και η ομάδα της παρατήρησαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology το 2018 πως όταν τα ποντίκια γίνονται παχύσαρκα, τα θηλυκά αναπτύσσουν πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν τον αναπτυσσόμενο λιπώδη ιστό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ τα αρσενικά αναπτύσσουν πολύ λιγότερα.

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, η Haas και οι συν-συγγραφείς της, εστίασαν στις διαφορές στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό. Η ομάδα χρησιμοποίησε λογισμικό για να βοηθήσει στο "κοσκίνισμα" χιλιάδων γονιδίων για να μηδενιστούν εκείνα που σχετίζονταν με την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Ανακάλυψαν ότι οι διεργασίες που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό νέων αιμοφόρων αγγείων ήταν υψηλές στα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά είχαν υψηλό επίπεδο διεργασιών που σχετίζονταν με τη φλεγμονή.

«Ήταν πολύ εντυπωσιακός ο βαθμός των διαδικασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και επικρατούσαν στα αρσενικά», είπε η Haas. 

«Είναι συναρπαστικό να παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα, ακόμα και όταν πιέζονται από μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά», είπε Alexandra Pislaru, συν-συγγραφέας. «Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η παχυσαρκία εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες».

Ενώ οι άνθρωποι και τα ποντίκια έχουν διαφορετικά γονίδια, η Haas πιστεύει ότι τα γενικά ευρήματα πιθανότατα ισχύουν και στον άνθρωπο. 

Διαβάστε ακόμη...