Ερευνητές δοκιμάζουν νέο χάπι για τις αϋπνίες

 
Ένα χάπι που υπόσχεται «όνειρα γλυκά», χωρίς παρενέργειες δοκιμάζεται από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία και ίσως δώσει τη λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνίες. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα έως τώρα διαθέσιμα υπναγωγά το νέο υπό μελέτη χάπι δεν προκαλεί ζάλη, θολούρα και δυσκολίες στη συγκέντρωση την επόμενη μέρα.


Το χάπι θεωρείται ότι έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα ήδη διαθέσιμα υπναγωγά.

Συγκεκριμένα το υπο μελέτη ωπναγωγό δρα στην ορμόνη ορεξίνη. Είναι γνωστό δε ότι άτομα με ναρκοληψία (στη διαταραχή αυτή οι ασθενείς έχουν ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο) παρουσιάζουν έλλειψη ορεξίνης. Επίσης, η ορεξίνη έχει συσχετιστεί και με την παχυσαρκία.

Προς το παρόν το νέο φάρμακο που είναι γνωστό μόνο ως DORA-22 έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με επιτυχία. Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί ότι το νέο φάρμακο δεν προκαλεί ζάλη την επόμενη ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι ειδικοί πάντως υποδέχθηκαν την συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και άλλες που αναζητούν το «τέλειο υπνωτικό» χάπι με επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον, όσον αφορά την ορεξίνη εξηγούν ότι μπορεί να έχει άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως η μεγαλύτερη… όρεξη.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *