Έρευνα συσχετίζει την πρόωρη γέννηση με την οικονομική κατάσταση στην ενήλικη ζωή

ja6_1.medium.jpg

Μεγαλύτερη πιθανότητα να βγάλουν λιγότερα χρήματα ως ενήλικες και να έχουν οικονομικά προβλήματα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η πρωτότυπη μελέτη για πρώτη φορά συσχετίζει τον πρόωρο τοκετό με την κατοπινή οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχολογικό περιοδικό «Psychological Science», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα, συσχετίζοντας τον χρόνο γέννησης καθενός με την οικονομική κατάστασή του στην ηλικία των 42 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν την ώρα τους, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι συχνά καταλήγουν σε δουλειές με χαμηλότερο μισθό (π.χ. χειρωνακτικές) και επίσης είναι πιο πιθανό να βρεθούν στην ανεργία, να μην έχουν δικό τους σπίτι και γενικά να έχουν μικρότερο πλούτο, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν γεννηθεί κανονικά.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, εμφανίζουν συχνά στο σχολείο μεγαλύτερη υστέρηση στα μαθηματικά, γεγονός με κατοπινές επιπτώσεις στη δουλειά και στη ζωή τους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα περισσότερα παιδιά που μελετήθηκαν, δεν είχαν γεννηθεί ιδιαίτερα πρόωρα (κατά μέσο όρο πέντε εβδομάδες νωρίτερα), παρόλα αυτά οι επιπτώσεις ήταν μακρόχρονες.

Οι συνέπειες του πρόωρου τοκετού είναι ορατές ακόμη και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου, δήλωσε ο Βόλκε. Ο Βρετανός ψυχολόγος επεσήμανε την ανάγκη τα παιδιά από πρόωρο τοκετό να τυγχάνουν πρόσθετης υποστήριξης στο σχολείο, με δεδομένο, όπως είπε, ότι «οι βασικές μαθηματικές ικανότητες είναι όλο και πιο σημαντικές στις σύγχρονες δουλειές».

Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων υπολογίζεται γύρω στο 7%. Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο αυξάνει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.