Έρευνα συσχετίζει τη διάσειση με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

1DC04D314A709830398AB5585D09BB43.jpg

  Μια από τις πιο σημαντικές νόσους με τις οποίες ασχολείται η ιατρική συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνισή της. Μια πρόσφατη έρευνα μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology συσχετίζει την εμφάνιση της νόσου, με εγκεφαλικά τραύματα και ειδικότερα με τη διάσειση.

Στην έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκαν αξονικές εγκεφάλου σε άτομα της τρίτης ηλικίας (πάνω από τα 70) που κάποιοι από αυτούς είχαν προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωσή τους (141), ενώ κάποιοι άλλοι όχι (448). Ειδική αναφορά έγινε στην ύπαρξη στο παρελθόν διάσεισης ή εγκεφαλικής βλάβης.

Το 17% των φυσιολογικών ατόμων είχε κάποια μορφή τραυματισμού/διάσεισης, ενώ από την ομάδα με τα προβλήματα μνήμης το ποσοστό ήταν 18%.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι στη δεύτερη ομάδα οι αξονικές έδειξαν ότι τα επίπεδα σχηματισμού αμυλοειδών πλακών ήταν 18% μεγαλύτερα στα άτομα που είχαν κάποια μορφή εγκεφαλικού τραυματισμού. Δεν υπήρξαν όμως παρόμοια ευρήματα στην υγιή ομάδα.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *