Ερευνα συνδέει το ροχαλητό με τον καρκίνο

 
Το ότι το ροχαλητό είναι εκνευριστικό είναι το μόνο σίγουρο. Πλέον όμως είμαστε βέβαιοι ότι κάνει κακό και στην υγεία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, μια διαταραχή δηλαδή που σχετίζεται με το ροχαλητό, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.


Όπως τονίζουν μάλιστα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison όσοι πάσχουν από έντονη μορφή άπνοιας έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη οξυγόνου που χαρακτηρίζει όσους ροχαλίζουν δυνατά, ευνοεί την ανάπτυξη κακοηθών όγκων.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία από μελέτες ύπνου που διεξήχθησαν σε συνολικά 1.522 εθελοντές στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Την ογκογόνο δράση της ελλείψεως οξυγόνου, εξάλλου, έχουν επιβεβαιώσει και έρευνες σε ποντίκια.

«Η συνέπεια των ευρημάτων από τα πειράματα σε ζώα και από τις κλινικές μελέτες για τη συσχέτιση διαταραχής της αναπνοής και καρκίνου, είναι ιδιαίτερα έντονη», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Χαβιέ Νιέτο, από τη Σχολή Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν.

«Η δική μας μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που τεκμηριώνει συσχέτιση ανάμεσα στην διαταραχή της αναπνοής εξαιτίας του ροχαλητού και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από τη νόσο».

Και συνέχισε: «Εάν τα ευρήματά μας επαληθευτούν από μελλοντικές μελέτες, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της διαταραχής της αναπνοής σε ασθενείς με καρκίνο, πιθανώς θα παρατείνει την ζωή τους».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο. Θα δημοσιευθούν επίσης στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής & Επείγουσας Ιατρικής».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *