Έρευνα συνδέει το άσθμα με αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή

 
Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή, μια επικίνδυνη, ορισμένες φορές μοιραία πάθηση των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η έρευνα περιέλαβε 650 ανθρώπους με άσθμα, ηλικίας 18 έως 88 ετών, στην Ολλανδία. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, άνθρωποι με σοβαρό άσθμα είχαν σχεδόν 9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ενώ όσοι είχαν ελαφρύ έως μέτριο άσθμα εμφάνισαν 3,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι φάρμακα για το άσθμα, που ονομάζονται κορτικοστεροειδή από του στόματος, είναι δυνητικός παράγοντας κινδύνου για πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «European Respiratory Journal».

Ο ερευνητής, Dr. Christof Majoor, του Academic Medical Centre, στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ανευρίσκεται σχέση μεταξύ άσθματος και πνευμονικής εμβολής και πιστεύει ότι τα αποτελέσματα έχουν σημαντική κλινική προέκταση.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με σοβαρό άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής και οι γιατροί θα πρέπει να αυξήσουν την εγρήγορση σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί αυτό για να βοηθήσουν στην πρόληψη του συγκεκριμένου σοβαρού συμβάντος. Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του άσθματος και της πνευμονικής εμβολής αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *