Έρευνα συνδέει το αντιγριπικό εμβόλιο με την καρδιά

 
Μείωση του κινδύνου εμφραγμάτων κατά 50% και των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 40%, αποδίδεται στο αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.


Ο επικεφαλής της έρευνας καρδιολόγος Dr Jacob Udell από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέτασε μαζί με την ομάδα του τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν στη χορήγηση του αντιγριπικού και την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Συνολικά οι έρευνες εξέτασαν ένα πληθυσμό 3.227 ατόμων οι μισοί εκ των οποίων είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι έρευνες που μελετήθηκαν χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα. Οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μια εικονική ένεση.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο παρείχε κατά 50% μείωση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού συγκριτικά με το εικονικό έως και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του.

Ο Dr Udell υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις ισχύουσες συστάσεις για την χορήγηση του εμβολίου σε όσους έχουν ιστορικό εμφράγματος, ενδεχομένως όμως όχι μόνο για την μείωση των πιθανοτήτων να κολλήσουν γρίπη, αλλά επειδή μπορεί να έχει και ευεργετική δράση στις αποφραγμένες αρτηρίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *