Έρευνα συνδέει τις ασπιρίνες με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

 
Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Όσοι δήλωσαν τακτική χρήση ασπιρίνης 10 χρόνια πριν την έρευνα φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική αύξηση σε ορισμένα είδη εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Περίπου 19,3% των Αμερικανών ενηλίκων χρησιμοποιούν τακτικά ασπιρίνη-που ορίζεται ως χρήση 2 φορές την εβδομάδα περισσότερο από 3 μήνες-σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η εμφάνισή της ακολουθεί ανοδική πορεία με το αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού και η τακτική χρήση ασπιρίνης είναι συνήθης και εξαπλώνεται περισσότερο σε ανθρώπους στην ηλικία που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο, σημειώνουν οι ερευνητές. Επομένως πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω η υποθετική σχέση.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 4.926 ανθρώπων σχετικά με νόσους των οφθαλμών που σχετίζονταν με την ηλικία. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 43 έως 86 ετών κατά την έναρξη της έρευνας. Είχαν υποβληθεί σε τακτικές εξετάσεις οφθαλμών κάθε 5 χρόνια σε διάστημα 20 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν 512 περιστατικά πρόωρης εκφύλισης ωχράς κηλίδας και 117 στους οποίους παρουσιάστηκε αργά η νόσος, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Όσοι ανέφεραν χρήση ασπιρίνης τακτικά 10 χρόνια πριν την έρευνα είχαν 1,8 πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αργά, όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, σε σύγκριση με μόνο 1% όσων δεν χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη.

Στην κατηγορία των ασθενών με τη συγκεκριμένη πάθηση που τους παρουσιάστηκε αργά οι χρήστες ασπιρίνης είχαν 1,4% πιθανότητες να εμφανίσουν το είδος της υγρής μορφής σε σύγκριση με 0,6% των ανθρώπων που δεν λάμβαναν κάποιο φάρμακο. Είναι περισσότερο σοβαρή μορφή σε σχέση με το άλλο είδος, της ξηρής μορφής.

Ερευνητές σημείωσαν ότι τα ποσοστά ήταν τόσο χαμηλά επειδή ο κίνδυνος να νοσήσουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια ήταν σχετικά χαμηλός. Ωστόσο καθώς οι άνθρωποι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρα εκφύλιση ωχράς κηλίδας αν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, ήταν στατιστικά σημαντικά.

Όσοι χρησιμοποίησαν ασπιρίνη 5 ή 10 χρόνια πριν από την έρευνα δεν είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόωρα εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Ο Dr. George Williams, του πανεπιστημίου Oakland που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση αλλά δεν είναι οριστική.

Ο Williams πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν το ίδιο ισχυρά επειδή οι άνθρωποι ανέφεραν οι ίδιοι τη χρήση ασπιρίνης. Παρόλα αυτά αν ένας καρδιολόγος συνιστούσε την ασπιρίνη για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, δήλωσε ότι δεν θα αφαιρούσε τίποτα από αυτό.

Ωστόσο ο Dr. Gregg Fonarow, του University of California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι δεν είναι ώρα να σταματήσουν οι συμβουλές σε ανθρώπους για χρήση ασπιρίνης επειδή ελεγχόμενες δοκιμές χρήσης ασπιρίνης μέχρι 10 χρόνια δεν έχουν δείξει αυξημένο ποσοστό ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Ο Fonarow δήλωσε ότι για τους περισσότερους ασθενείς τα οφέλη της τακτικής λήψης χαμηλής δόσης ασπιρίνης ξεπερνούν τους δυνητικούς κινδύνους. Οι άνθρωποι στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί ασπιρίνη για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων δεν θα πρέπει να ανησυχούν η να διακόψουν την ωφέλιμη θεραπεία. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «JAMA».

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *