Έρευνα συνδέει την ψωρίαση με προβλήματα στα νεφρά

22ED8A34D4B602C19AC63639A9F7C8A9.jpg

  Οι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο και πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για προβλήματα στα νεφρά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης μελέτης.

Ερευνητές στη Φιλαδέλφεια ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 144.000 ανθρώπους με ψωρίαση, ηλικίας 19-90 και τα σύγκριναν με τα αντίστοιχα στοιχεία 690.000 ενηλίκων που δεν έπασχαν από ψωρίαση.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς παρακολούθησης των ομάδων , τα άτομα με ψωρίαση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο από εκείνα που δεν έπασχαν από ψωρίαση . Τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση είχαν σχεδόν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου των νεφρών και περισσότερο από 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση , σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.

Περαιτέρω έρευνα που επικεντρώθηκε στην έκταση της περιοχής του δέρματος που έπασχε από ψωρίαση έδειξε ότι τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο . Οι άνθρωποι με μέτρια ψωρίαση αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο 3% εως 10% του δέρματος τους , ενώ τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε περισσότερο από το 10% του δέρματος τους .

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση όπου το δέρμα φαίνεται σε διάφορα σημεία ξηρό, πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι ξεφλουδίζει, προκαλεί φαγούρα και συχνά σε αιμορραγία.

Η μέτρια και σοβαρή ψωρίαση επηρεάζει περισσότερο από το 20 % των ασθενών σε όλο τον κόσμο , σύμφωνα με τη μελέτη , η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ .

Αν και η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ ψωρίασης και νεφρικών προβλημάτων, δεν κατέληξε ότι η μία πάθηση απαραίτητα συνεπάγεται την εμφάνιση της άλλης. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος της χρόνιας νεφρικής νόσου που συνδέεται με την ψωρίαση αυξάνει με την ηλικία .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης και να καθοριστεί ο τρόπος που η ψωρίαση προκαλεί προβλήματα στα νεφρά.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *