Έρευνα: Η έλλειψη μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει αυτισμό

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων των ατόμων με αυτισμό έχουν έλλειψη της πρωτεΐνης nSR100, η οποία είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει λάθη στην καλωδίωση του εγκεφάλου και να οδηγήσει στα κοινά χαρακτηριστικά της διαταραχής.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μείωσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης σε πείραμα τους, σε ποντίκια.

Οι ίδιοι, μετά από αυτό, ανακάλυψαν ότι η μείωση της nSR100, έστω και στο μισό, ήταν αρκετή για να προκαλέσει χαρακτηριστικά αυτιστικών συμπεριφορών, όπως αποφυγή των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων αλλά και αυξημένη ευαισθησία στο θόρυβο.

Και προγενέστερη έρευνα έδειξε πως τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν μικρά ποσοστά της nSR100 στον εγκέφαλό τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Sabine Cordes, αναφέρει: «Έχουμε ήδη αναφερθεί στη σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της πρωτεΐνης nSR100 και τον αυτισμό» και συμπληρώνει «αλλά αυτή τη φορά αποδεικνύουμε ότι τα μειωμένα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσαν πραγματικά να είναι αιτία αυτισμού – αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση». Ο ίδιος επισημαίνει: «Ακριβώς με τη μείωση των επιπέδων nSR100 κατά 50%, παρατηρούμε χαρακτηριστικά της αυτιστικής συμπεριφοράς».

Ο αυτισμός, είναι γνωστός για την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς και είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού.

Για την πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτισμό, οι λόγοι πίσω από τη διαταραχή αυτή παραμένουν ασαφείς.

Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι η έλλειψη της βιταμίνης D στη διατροφή των εγκύων γυναικών αυξάνει τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *