Επτά συμβουλές για να καταπολεμήσετε τις καούρες και τη δυσπεψία

Οι γιορτές πλησιάζουν και η εορταστική διάθεση τείνει να δικαιολογεί τις υπερβολές, μεταξύ άλλων στο φαγητό, με την οικογένεια και τους φίλους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσπεψία και η καούρα στο στομάχι αποτελούν συχνές… ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τα γιορτινά τραπέζια μετά συγγενών και φίλων. Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοϊσοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες.

«Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα “βαρύ” και πλούσιο γεύμα σε συνδυασμό με το κάπνισμα οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα» εξηγεί ο ειδικός, γαστρεντερολόγος, κ. Μανώλης Συμβουλάκης.

Πώς μπορεί να αποφευχθούν οι γαστρεντερικές διαταραχές

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορεί να μειώσουν τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα και να βοηθήσουν:

– Πίνετε άφθονο νερό

– Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας, κυρίως τις βραδινές ώρες

– Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό

– Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό

– Μασάτε αργά την τροφή

– Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες και προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας

– Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

«Εάν οι συμβουλές αυτές δεν αποδώσουν, μπορείτε θα λάβετε αλγινικά σκευάσματα που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν» λέει ο κ. Συμβουλάκης, και εξηγεί τον τρόπο που δρουν. «Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση» λέει ο γιατρός.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, βεβαίως, η ενδεδειγμένη λύση είναι η επίσκεψη στον γιατρό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *