Επτά μικρές συνήθειες που μας κουράζουν

 
Μήπως νιώθετε κουρασμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Μια έρευνα από το Centers for Disease Control and Prevention απέδειξε ότι 58% των ανθρώπων ηλικίας 55 ετών και άνω κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι 80% των ανθρώπων της ίδιας ηλικίας αποκοιμήθηκαν χωρίς να το θέλουν τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ημέρας μέσα στον τελευταίο μήνα.


«Ενώ η σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της γήρανσης είναι αδιαμφισβήτητη, θα σας εξέπληττε αν μαθαίνατε ότι η ενέργεια δεν μειώνεται αναγκαστικά με την πάροδο των ετών ή λόγω έλλειψης ύπνου», αναφέρει η Julie Hammerstein, διατροφολόγος και διευθύντρια του προγράμματος The Source for Weight Loss. Με άλλα λόγια, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι εξαιτίας μικρών πραγμάτων που κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε την απάντηση.

1. Πρωινό χωρίς υδατάνθρακες

fetcher_10.jpeg

Είναι μύθος ότι αν φάτε υδατάνθρακες το πρωί δεν θα έχετε ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται υδατάνθρακες για να παράγει καύσιμα. Μια έρευνα για το περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης απέδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα χωρίς πολλούς υδατάνθρακες ένιωθαν μεγαλύτερη κούραση και ήταν πιο διστακτικοί στην άσκηση από ό,τι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες. Οι ερευνητές στη Mayo Clinic είχαν παρόμοια ευρήματα. Το κλειδί εδώ είναι το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε. Τα δημητριακά με ζάχαρη και το τοστ με άσπρο ψωμί δεν είναι τόσο καλά για την υγεία σας. Αντίθετα, φυσικοί κι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες (σιτηρά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές). Αν δεν λαμβάνετε τέτοιους υδατάνθρακες, ο εγκέφαλός σας θα κλέβει ενέργεια από αυτή που έχει αποθηκευμένη στους μυς σας και με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα προκαλέσει απώλεια μυϊκού ιστού και πιο αργό μεταβολισμό, ενώ θα αισθάνεστε γενικότερα κουρασμένοι.

2. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

fetcher_11.jpeg

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, περίπου το 76% των Αμερικανών 60 ετών και άνω λαμβάνουν δυο ή περισσότερα φάρμακα και το 37% αυτών χρησιμοποιεί πέντε ή και περισσότερα φάρμακα. «Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σίγουρα βοηθούν στην υγεία», λέει η Hammerstein, «ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο συκώτι, που είναι το όργανο που απελευθερώνει το σώμα από τις τοξίνες». Επομένως, αν κουραστεί το συκώτι, κουράζεται συνολικά ο οργανισμός. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν έχετε τέτοιους φόβους και σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε μόνο τη φαρμακευτική αγωγή που σας είναι απαραίτητη.

3. Ακαταστασία

fetcher_12.jpeg

Μήπως υπάρχουν παντού γύρω σας ακατάστατα πράγματα και στοίβες από πεταμένα βιβλία, ρούχα και πράγματα; Αυτή η ακαταστασία μπορεί πραγματικά να σας κουράζει και να ρουφάει την ενέργειά σας. Το χάος που ενδέχεται να υπάρχει γύρω σας προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο και σας αποσυντονίζει, σύμφωνα με έρευνα του Princeton University Neuroscience Institute κι αυτό είναι σας κουράζει. Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσετε ένα μικρό χώρο από την ακαταστασία και να δείτε πόσο θα αλλάξει η διάθεση και η ενέργεια που θα έχετε. Μόλις δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα, θα πάρετε κουράγιο να καθαρίσετε κι όλους τους υπόλοιπους χώρους.

4. Νερό εμπλουτισμένο με βιταμίνη

fetcher_13.jpeg

Πλέον, πουλιούνται παντού διάφορα είδη νερού και ποτών που εκτός από εμφιαλωμένα είναι και εμπλουτισμένα με διάφορα είδη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η βιομηχανία παραγωγής αυτών έχει πάρα πολλά οφέλη και μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια. «Το πρόβλημα με αυτά τα σκευάσματα είναι ότι αυτά τα βιταμινούχα ποτά μπορεί να μπερδέψουν το σώμα, ειδικά όσα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ταυρίνη, που δίνει ενέργεια», αναφέρει η Hammerstein. «Μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, κάνοντας σας να νιώθετε κουρασμένοι». Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν μεταβολίζει εύκολα τη βιταμίνη Β όταν προέρχεται από μια μόνη πηγή, όπως σε αυτά τα ποτά. Μάλιστα, αυτά τα αναψυκτικά μπορεί να σας προκαλέσουν υπερδιέγερση, που τελικά θα σας αφήσει ένα αίσθημα κόπωσης. Γι’ αυτό το λόγο, προτού τα αγοράσετε, συμβουλευτείτε τις ετικέτες για τα συστατικά τους.

5. Χρήση υπολογιστή

fetcher_14.jpeg

Η συνεχής χρήση υπολογιστή και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ενδέχεται να σας κουράσει. Η παρατεταμένη χρήση των υπολογιστών προκαλεί ένα σύνδρομο που ονομάζεται Computer Vision Syndrome (Σύνδρομο Κοπιωπίας της Όρασης λόγω χρήσης Υπολoγιστή), σύμφωνα με την American Optometric Association. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση, θολή όραση και πονοκεφάλους. Πώς να λύσετε το πρόβλημα; Οι ειδικοί προτείνουν για κάθε 20 λεπτά που εστιάζετε στον υπολογιστή, αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο κάποια μέτρα μακριά. Αυτό θα μειώσει την κόπωση του ματιού, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι στο σωστό επίπεδο για τα μάτια σας.

6. Παντελής απουσία λαχανικών

fetcher_15.jpeg

Για να το θέσουμε απλά, τα μικροσυστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και απλά στοιχεία που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά) είναι βασικά και αναγκαία για την καλή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν από γήρανση και έλλειψη ενέργειας μέχρι και σε καρκίνο. Επομένως, φάτε το σπανάκι, το λάχανο και τα κόκκινα σταφύλια σας, καθώς και παπάγια, μιας κι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

7. Υπερβολική άσκηση

fetcher_16.jpeg

Σίγουρα η άσκηση βοηθάει στην καλή υγεία και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, αλλά η υπερβολική άσκηση έχει αντίθετα αποτελέσματα. Σε περίπτωση παραπάνω άσκησης από το φυσιολογικό, το σώμα σας εκκρίνει μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης, που οδηγεί στην κούραση η οποία μπορεί να κρατήσει και ολόκληρες μέρες. Σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10, η Mayo Clinic προτείνει να ασκείστε σε βαθμό 6 ή 7, που είναι μέτριας έντασης άσκηση. Κάτι λιγότερο είναι πολύ ήπια μορφή άσκησης, αλλά και κάτι περισσότερο θα οδηγήσει σε υπερκόπωση. Μάθετε το σώμα σας και τα όρια του. Θα πρέπει να μπορείτε να ξυπνάτε την επόμενη μέρα και να είστε σε θέση να ξανακάνετε την ίδια γυμναστική χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αν δεν μπορείτε, σημαίνει ότι το παρακάνατε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *