“Έπρεπε να είχαμε πάει σε lockdown τύπου Μαρτίου”

 

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Έπρεπε να είχαμε πάει σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου από τα τέλη του Οκτωβρίου. Τώρα έχουμε αργήσει. Τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή» τονίζει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ενώ, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, υποστηρίζει πως υπάρχουν ακόμα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να παρθούν. «Μέλλει να αποδειχθεί εάν αρκούν τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν σήμερα τα σχολεία. Θα ήταν σκόπιμο να είχαμε και επιπλέον μέτρα, όπως λιγότεροι μαθητές σε μια τάξη ή την εκ περιτροπής λειτουργία, όπως την είχαμε τον Μάιο» διευκρινίζει.  

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, προσθέτει: «Μπορώ να σας πω ότι έχουμε πάνω από 60 ημέρες lockdown και καθημερινά ανιχνεύουμε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους με τον ιό. Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα. Bρισκόμαστε στην αργή τιθάσευση του δεύτερου κύματος, οπότε ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το τρίτο κύμα, παρόλο που είναι παρόν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες ακολουθούμε κι εμείς με κάποιες εβδομάδες διαφορά. Ένα τρίτο κύμα πάντως κορωνοϊού αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το σύστημα υγείας. Θα κάναμε ό,τι μπορούμε για να το αντέξουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να σας πει πως υπάρχει σύστημα το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι στον ιό στα ίσια. Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Θα αναγκαστούμε ξανά να πάμε σε περιοριστικά μέτρα για να αντέξει το σύστημα».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

 

 

«Δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμα και η κοινωνία πιέζει»

 

«Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι το πρόβλημα τελείωσε και ανοίγουμε τη μια δραστηριότητα πίσω από την άλλη. Πιστεύω ότι έπρεπε να ακολουθήσουμε την πορεία που ακολουθήσαμε την άνοιξη. Ακολουθήσαμε μια αποφασιστική πορεία έγκαιρη τότε, αλλά τώρα, το φθινόπωρο, δεν είχαμε την ανάλογη αποφασιστικότητα. Σε αυτό συνετέλεσε πολύ και η πίεση της κοινωνίας, αλλά και η ανάμειξη της πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε τι είχε ειπωθεί στις 15 Οκτωβρίου και όχι τώρα κατόπιν εορτής. Τότε όσοι εισηγούμασταν να πάμε στη μέθοδο του Μαρτίου ήμασταν μειοψηφία και ακολουθήθηκε ένας δρόμος ο οποίος ήταν πιο αργός και πιο καθυστερημένος. Τώρα πια ένα lockdown τύπου Μαρτίου δεν έχει νόημα. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει στις 20 Οκτωβρίου. Τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και επιμονή» προσθέτει.

«Καλύτερα να άνοιγε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία»

«Είμαστε σε μια περίοδο υψηλής κυκλοφορίας του ιού. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να βλέπουν το σχολείο ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης με τους άλλους γονείς κατά την προσέλευση και την αποχώρηση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται ομάδες. Έχω την αίσθηση ότι, εάν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην στην οικογένειά του, προηγείται του παιδιού, που νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στο περιβάλλον με τους μαθητές και τη δασκάλα του. Προσωπική μου επιλογή, προηγείται ο πατέρας να φέρει μεροκάματο στο σπίτι» λέει.

 «Έχουμε μπροστά μας τους χειρότερους μήνες – Αξιόπιστες οι προβλέψεις Σαρηγιάννη»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποστηρίζει πως «ο ιός όχι μόνο είναι παρών αλλά έχουμε μπροστά μας τους δύο χειρότερους μήνες του χειμώνα, καθώς ένα στέλεχος του ιού μεταδίδεται πιο πολύ από το προηγούμενο. Έχουμε προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το σύστημά μας είναι γεμάτο κατά τα 2/3, δεν είναι άδειο, δεν είναι στο 15% που ήταν στις αρχές του Οκτώβρη. Οποιαδήποτε πίεση στο σύστημα θα το φτάσει στα όριά του μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Οι προβλέψεις πάντως του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μέχρι στιγμής έχουν επαληθευτεί. Θεωρώ τις προβλέψεις του αξιόπιστες».

«Φυσιολογικό να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, αλλά επικίνδυνο»

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με κόσμο να συνωστίζεται σε παραλίες, πλατείες και πάρκα, ανέφερε: «Φυσιολογική αντίδραση η βόλτα του κόσμου. Ο εγκλεισμός έχει και σωματική επίδραση σε όλους μας. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν από ανάγκη στους δρόμους. Αλλά ο συνωστισμός και στους ανοιχτούς χώρους είναι επικίνδυνος, ειδικά αν δεν φοράμε μάσκα και βρισκόμαστε δίπλα σε άτομα που δεν γνωρίζουμε. Δυστυχώς αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα».

«Θα πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί»

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς που γίνονται στη χώρα, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά πως «έχουμε σημαντική βελτίωση των εμβολιασμών, αλλά ο ρυθμός μας θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ εφόσον έχουμε επάρκεια. Αν έχουμε επάρκεια, θα πρέπει να ξεπεράσουμε ακόμα και τον αρχικό σχεδιασμό, που προβλέπει 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, εκτός από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε και 20.000 ιατρεία».

«Δεν μπορούμε τώρα να συζητάμε για εστίαση και γυμναστήρια»

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης και γυμναστηρίων. Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης. Εάν φουντώσει πάλι ο ιός, θα κλείσουν όλα αυτά που άνοιξαν» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη...