Επιβεβαιώθηκαν οι γενετικές σχέσεις μεταξύ της ημικρανίας και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Genetics, ο καθηγητής Dale Nyholt του Queensland University of Technology και ο ερευνητής Rafiqul Islam, περιγράφουν τη χρήση συνοπτικών στατιστικών στοιχείων με μεγάλης κλίμακας γονιδιωματικές συσχετίσεις (GWAS) για την ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων γονιδιωμάτων τόσο για άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες όσο και για άτομα που δεν υποφέρουν.

Ο Nyholt είπε ότι η συνύπαρξη χαρακτηριστικών ημικρανίας και γλυκαιμίας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα) είχε αναφερθεί σε επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης, αλλά ήταν άγνωστο αν συνδέονται γενετικά. «Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από την ημικρανία και ήδη από το 1935, η ημικρανία περιγράφεται ως γλυκαιμικός πονοκέφαλος», δήλωσε ο Nyholt.

«Γλυκαιμικά χαρακτηριστικά όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπερινσουλιναιμία (υπερβολική ινσουλίνη), η υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο. Με τον εντοπισμό γενετικών συσχετίσεων και κοινών τόπων γονιδίων στις αναλύσεις μας, συμπεράναμε την αιτιώδη συσχέτιση και επιβεβαιώσαμε τη σχέση μεταξύ ημικρανίας, κεφαλαλγίας και γλυκαιμικών χαρακτηριστικών».

Ο Islam είπε ότι πραγματοποίησαν αναλύσεις διασταυρούμενων χαρακτηριστικών για να εκτιμήσουν τη γενετική συσχέτιση, να προσδιορίσουν κοινές γονιδιωματικές περιοχές, γονίδια και μονοπάτια και στη συνέχεια τέσταραν τις αιτιώδεις σχέσεις. «Από τα εννέα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά που εξετάσαμε, βρήκαμε μια σημαντική γενετική συσχέτιση για την ινσουλίνη νηστείας (επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα) και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τόσο με την ημικρανία όσο και με τον πονοκέφαλο, ενώ η γλυκόζη δύο ωρών συσχετίστηκε γενετικά μόνο με την ημικρανία», είπε Islam.

Και πρόσθεσε: «Βρήκαμε περιοχές που φιλοξενούν γενετικούς παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ της ημικρανίας και της ινσουλίνης νηστείας, της γλυκόζης νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Για τον πονοκέφαλο βρήκαμε κοινές περιοχές με γλυκόζη, ινσουλίνη νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και προϊνσουλίνη νηστείας. Περαιτέρω αναλύσεις παρήγαγαν στοιχεία για μια αιτιολογική σχέση μεταξύ ημικρανίας και πονοκεφάλου με πολλαπλά γλυκαιμικά χαρακτηριστικά. Τα ευρήματά μας παρέχουν δρόμους για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας για τη διαχείριση των γλυκαιμικών χαρακτηριστικών σε ασθενείς με ημικρανία και κεφαλαλγία».

 

Διαβάστε ακόμη...