Επιτυχημένες δοκιμές εκτέλεσης διασυνοριακών συνταγών φαρμάκων

 

Η ΗΔΙΚΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 τις δοκιμές παραγωγικής λειτουργίας τελικών χρηστών (end2end test) για τις διασυνοριακές υπηρεσίες Εκτέλεσης Ηλεκτρονικών Συνταγών φαρμάκων και Ανταλλαγής του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4931/2022 η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for eHealth – NCPeH), με το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι δοκιμές έγιναν με δυο κράτη μέλη και συγκεκριμένα με την Ισπανία για την ανταλλαγή του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας και με την Πολωνία για την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εκτελέστηκαν ελληνικές συνταγές, καταχωρισμένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από Πολωνό φαρμακοποιό και αντίστοιχα πολωνικές συνταγές από Έλληνα φαρμακοποιό.

Επίσης, Έλληνας ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ισπανού πολίτη και αντίστοιχα Ισπανός ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Έλληνα πολίτη.

Το ελληνικό Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρισμένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η κωδικοποίηση των φαρμάκων.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών η ΗΔΙΚΑ προχωρά  στα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανταλλαγής Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία. 

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμη...