«Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν

Κι έρχεται η στιγμή που η αναμονή τελειώνει. Το μωρό έρχεται επιτέλους στο σπίτι. Η αγωνία των γονιών μεγάλη, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Τι πρέπει να κάνουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν για να τα κάνουν όλα σωστά; Πολλά τα ερωτήματα σε διαφορετικά πεδία.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους γονείς είναι αυτό του ύπνου. Πολλοί γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες φοβούνται να αφήσουν το μωρό τους να κοιμάται μόνο του σε άλλο δωμάτιο, γι’ αυτό και το παίρνουν μαζί, είτε στο δωμάτιο, είτε ακόμη και στο κρεβάτι.

Πολλά έχουν ειπωθεί γι’ αυτή τη συνήθεια, που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού του βρέφους, αλλά και το ενδεχόμενο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Στον αντίποδα, ορισμένοι επιμένουν ότι η εν λόγω πρακτική διευκολύνει τον μητρικό θηλασμό και προάγει την ενσωμάτωση πολιτιστικών και οικογενειακών αξιών. Ο διχασμός αυτός μπερδεύει ακόμη περισσότερο τους γονείς, που έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα πληροφοριών και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Οι ερευνήτριες του Université du Québec à Trois-Rivières και ειδικές στην πρώιμη παιδική ηλικία και τον ύπνο παιδιών και εφήβων, Gabrielle Fréchette-Boilard and Evelyne Touchette διερευνούν τα επιστημονικά ευρήματα και παρουσιάζουν τα υπέρ και τα κατά και των δύο πλευρών.

Διαβάστε ακόμη...