Μπορώ να κάνω άσκηση όταν θηλάζω;
Οι γυναίκες όταν ξεκινάνε ένα πρόγραμμα άσκησης συνήθως ανησυχούν αν επηρεάζεται o θηλασμός. Μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην παραγωγή γάλακτος, στη θρεπτική του σύσταση ή στην αύξηση του βάρους του βρέφους όταν η γυναίκα ασκείται σε μέτριας έντασης άσκηση.
Ακόμα και στην πολύ έντονη άσκηση που παλιότερα υπήρχε ο φόβος αλλαγής της σύστασης και γεύσης του μητρικού γάλακτος λόγω της παραγωγής γαλακτικού οξέος, έρευνες δεν δείχνουν κάποιες βλαβερές επιδράσεις στο βρέφος αλλά ούτε στην αποδοχή του για θηλασμό μετά την άσκηση.
Αν διαπιστώσετε κάποια σύνδεση μεταξύ της έντονης άσκησης και της άρνησης του βρέφους για θηλασμό μπορείτε να περιμένετε περίπου 30’ ώσπου το γαλακτικό οξύ να εξαφανιστεί, αλλά το πιο πιθανό είναι να υπάρχει άλλος λόγος άρνησης.
Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορώ να ξεκινήσω άσκηση;
Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης εξαρτάται από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Αν γυμναζόσασταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια ελαφριά άσκηση από την αρχή και αφού έχετε έγκριση από τον ιατρό σας. Αν είχατε σταματήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είστε αρχάρια είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την άσκηση με πιο αργούς ρυθμούς.
Οφέλη της άσκησης για την γυναίκα που θηλάζει
Απώλεια βάρους
Καλύτερη ψυχική διάθεση
Καλύτερος ύπνος το βράδυ, περισσότερη ενέργεια την ημέρα
Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
Ενίσχυση της οστικής πυκνότητας
Τι άσκηση να κάνω;
Ασκήσεις Kegel
Μετά τη γέννηση του βρέφους οι μύες που βρίσκονται κατά μήκος της μήτρας, τη στηρίζουν και την περιβάλλουν, μπορεί να χαλαρώσουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις Kegel που είναι εύκολες, βοηθάνε τους μυς της περιοχής να δυναμώσουν και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα, καθώς μπορούν να γίνουν και στο σπίτι.
Περπάτημα
Απευθύνεται τόσο σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά αλλά και με καισαρική. Το περπάτημα θεωρείται η καλύτερη αερόβια άσκηση ειδικά στην αρχή και βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ενδυνάμωση και απώλεια βάρους. Η αύξηση της έντασης πρέπει να γίνεται σταδιακά τις πρώτες 6 εβδομάδες, ειδικότερα για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική.
Προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης
Η μητέρα εξ αιτίας του θηλασμού χάνει αρκετό ασβέστιο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα οστά της. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τονώνουν το μυϊκό σύστημα και αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Συστήνεται το περπάτημα να συνδυάζεται και με κάποιες απλές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για όλο το σώμα 2-3 φορές την εβδομάδα αν είναι εφικτό.
Πηγή: iatronet.gr