Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το ύψος του άντρα

Οι πιθανότητες να εμφανίσει ένας άντρας επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να χάσει τη ζωή του από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άντρες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους κοντούς, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυξάνεται και το ύψος.

Συγκεκριμένα, για κάθε 10 εκατοστά αύξηση στο ύψος οι πιθανότητες εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη είναι 21% περισσότερες, ενώ οι πιθανότητες θανάτου από τη νόσο 17% περισσότερες, σύμφωνα με τη Guardian.

Εκτός από το ύψος, ρόλο στην υγεία του προστάτη φαίνεται να παίζουν και τα κιλά, αφού οι παχύσαρκοι άντρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη, δείχνουν τα νέα ευρήματα.

«Το εύρημα που αφορά το ύψος δίνει μια σαφέστερη εικόνα για τους μηχανισμούς που καθοδηγούν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, οι οποίοι σχετίζονται για παράδειγμα με τη διατροφή σε μικρή ηλικία και με την ανάπτυξη» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ορόρα Πέρεζ-Κορνάγο, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Και συμπληρώνει: «Διαπιστώσαμε επίσης ότι το υγιές σωματικό βάρος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη και πρόωρο θάνατο λόγω της ασθένειας πολλά χρόνια αργότερα».

Αν και το ύψος αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, οι άντρες μπορούν τουλάχιστον να στοχεύουν στη διατήρηση του βάρους τους εντός των φυσιολογικών ορίων προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 141.986 άντρες σε διάστημα 13,9 ετών κατά μέσο όρο, δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *