Επιταχύνεται η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων

Να προχωρήσει στην σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η ψυχολογική κόπωση των πολιτών μετά από ένα χρόνο πανδημίας και συνεχόμενα lockdowns αλλά και η ανάγκη για αφύπνιση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα δώσει πολύτιμα έσοδα στο κράτος, επιταχύνουν τις εξελίξεις και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Στην αυριανή σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εξειδικευτούν τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως φαίνεται, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα οποία έπαιρναν προτεραιότητα και στα προηγούμενα ανοίγματα της αγοράς. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν επιδεινώνουν την εικόνα της πανδημίας.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, σχεδιάζεται να γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που επιθυμούσαν διακαώς με εκπεφρασμένες δηλώσεις τους, πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα μαγαζιά θα ανοίξουν με click away ή click in a shop, αλλά πολύ πιθανή θεωρείται η χρήση του πενταψήφιου αριθμού 13032, στο οποίο θα στέλνουν μήνυμα οι πολίτες και θα έχουν στη διάθεση τους τρεις ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους.

Χαλάρωση αναμένεται να υπάρξει και στους περιορισμούς των μετακινήσεων, καθώς, ούτως ή άλλως, θεωρείται πολύ δύσκολος ο έλεγχος τους. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σχεδιάζεται να πάει από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ προς κατάργηση οδεύει η απαγόρευση της μετακίνησης με αυτοκίνητο σε άλλο δήμο με χρήση του κωδικού 6.

Τι δήλωσε η Πελώνη

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και πρόσθεσε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: από τη μία ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής».

Αύξηση των rapid tests

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σχεδιάζεται να συνοδευτεί από αλματώδη αύξηση του αριθμού των rapid test. Στόχος της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να γίνονται ακόμα και 150.000 τεστ την ημέρα, ένας αριθμός ο οποίος είναι τριπλάσιος από τον σημερινό, ώστε η χώρα να «ανοίξει» με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η αύξηση του αριθμού των τεστ ίσως είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, για τα οποία η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Διαβάστε ακόμη...