Επιρρεπείς στους πολύποδες του παχέος εντέρου οι παχύσαρκοι

 
Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, που συχνά προκαλούν καρκίνο, σε σχέση με τους πιο αδύνατους ανθρώπους, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.


Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σχέση την οποία αποδέχεται και το Αμερικανικό Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας (American Journal of Gastroenterology), είναι η πρώτη που κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο για πολύποδες του παχέος εντέρου -γνωστούς και ως αδενώματα- για τους ανθρώπους με παραπανίσια κιλά.

«Επειδή υπάρχει μια γνωστή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο, είναι λογική προέκταση η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και το προκαρκινικό στάδιο, που είναι το αδένωμα», είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Χουτάν Ασχραφιάν του πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο.

Ο Ασχραφιάν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα από 23 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στους πολύποδες και τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ).

Όλες οι μελέτες ήταν σύμφωνες με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που χαρακτηρίζει εκείνους που έχουν ΔΣΜ μεγαλύτερο του 25 ως υπέρβαρους και εκείνους με μεγαλύτερο του 30 ως παχύσαρκους.

Στις περισσότερες μελέτες οι πολύποδες εντοπίστηκαν στη διάρκεια κολονοσκόπησης, ενώ δύο μεγάλης κλίμακας μελέτες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια που απάντησαν οι συμμετέχοντες.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 22% των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων είχαν πολύποδες του παχέος εντέρου σε σχέση με 19% εκείνων με φυσιολογικό βάρος. Ο κίνδυνος για πολύποδες αυξανόταν όσο αυξανόταν ο ΔΣΜ.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε αν η παχυσαρκία προκαλεί πολύποδες από μόνη της, αλλά αν ισχύει αυτό θα ήταν ανησυχητικό, δεδομένου ότι στις σύγχρονες κοινωνίες τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *