Επιρρεπείς στα καρδιακά τα παιδιά καπνιστών

 
Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα έχουν τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων των γονιών τους, σύμφωνα με έρευνα αυστραλών επιστημόνων.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά παρουσιάζουν μικρότερη ελαστικότητα των αρτηριών τους, σύμπτωμα κακής καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του τσιγάρου στην κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, επισημαίνει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σόνα Γκαλ.

«Εξετάσαμε την ελαστικότητα των αγγείων μετρώντας την ικανότητα της αρτηρίας του βραχίονα να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Συμπεράναμε πως τα άτομα που ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά εξαιτίας των γονιών τους, είχαν μικρότερη αρτηριακή ελαστικότητα, σημάδι κακής καρδιοαγγειακής υγείας», υπογράμμισε.

Η Γκαλ διευκρίνισε ότι για την έλλειψη ελαστικότητας των αγγείων ευθύνονται τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων, τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα των αγγείων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *