«Επίλυση του προβλήματος με τα φάρμακα μέχρι την Τετάρτη»

 
Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας συνολικά, ενημερώθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα.


«Ζήτησα από τον υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς και να βρούμε τον τρόπο ώστε να μην αντιμετωπιστεί μόνο πρόσκαιρα, αλλά και συνολικά ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την αδυναμία πίστωσης στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ένα πρόβλημα, όμως, που έχει να κάνει και με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που αν δεν έχει πόρους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ενημερώθηκε για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, που εισάγουν τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη οι πληρωμές θα γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ με παραλαβή κάθε παραγγελίας και για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, ενέκρινε την εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ.

«Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα την παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί μέχρις ότου βέβαια αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι θα αυξηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ παράλληλα, θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή απ΄ όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν ώστε να κατευθύνονται στο σωστό, είτε νοσοκομείο, είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. «Οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν», κατέληξε ο υπουργός.

«Αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας».

Άμεση προτεραιότητα μας, είπε, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης σε όλους τους ασφαλισμένους σε φάρμακα και η δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο κ. Κίττας απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς να λήξουν την κινητοποίηση προς όφελος των ασθενών.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους ζητώντας από τον ΕΟΠΥΥ να τους εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του από το συνολικό ποσό των 540 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κίττας είπε ότι έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% περίπου του χρέους και απομένουν άλλα 70 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η υποχρέωση του Μαρτίου. Τα προηγούμενα χρήματα, είπε ο υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσουν αντικείμενο επίλυσης από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Ένα άλλο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας έχει να κάνει με τους προμηθευτές ιατρικών υλικών (γάζες, γάντια, βαμβάκι, σύριγγες κ.α.) στα νοσοκομεία, καθώς από αύριο οι εταιρείες – μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την προμήθεια στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ.Γεννηματάς», «Σωτηρία», στο Νοσοκομεία Ρόδου «Α. Παπανδρέου» και στα Πανεπιστημιακά «Αττικόν» και Αλεξανδρούπολης, καθώς όπως υποστηρίζουν τους οφείλονται υπέρογκα ποσά.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αύριο στο υπουργείο Οικονομίας θα γίνει σύσκεψη προκειμένου να διασφαλιστούν και οριστικοποιηθούν τα ποσά τα οποία θα διατεθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς κ.α

«Πιστεύω πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία, όπως ήδη είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι προβλήματα των τελευταίων 15 ημερών. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό», είπε ο κ. Κίττας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *