Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όμως, η οποία δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος να διαφημίζει δίαιτες, υποστηρίζει το εξής: Το πρώτο μέλημα στην επιλογή δίαιτας είναι να παρέχει λογικές θερμίδες και λογική απώλεια βάρους, με λογική αναλογία των τροφίμων ώστε το σώμα να μη στερείται τα βασικά.
Η μεγαλύτερη ζημία στην παχυσαρκία γίνεται από τις κακές δίαιτες, που υπόσχονται θαύματα και καταστρέφουν το μεταβολισμό. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε μία λογική δίαιτα, που να «κόβει» από τις κανονικές θερμίδες σας μόνο 500 έως 1.000 το πολύ – αν δηλαδή χρειάζεστε 1.800 θερμίδες την ημέρα, μην κάνετε δίαιτα με λιγότερες από 1.000-1.200.
Προσοχή: Οι στερητικές δίαιτες που υπόσχονται θαύματα μπορεί να σας αδυνατίζουν άμεσα, όμως ευθύνονται συχνά για τις ακόλουθες παρενέργειες: Προκαλούν ζαλάδες, απώλεια μαλλιών (στις γυναίκες) διαταραχές στην έμμηνο ρύση, διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών, προβλήματα στην ερωτική λειτουργία και των δυο φύλλων, αρρυθμίες, υπόταση, δυσκοιλιότητα, αρθρίτιδες, κράμπες, χαλάρωση δέρματος, κρυάδες, πέτρες στη χολή και σοβαρές αλλαγές στο μεταβολισμό που μετά «προσθέτουν» κιλά χωρίς να τρώτε!
Το δεύτερο μέλημα είναι η δίαιτα που θα επιλέξετε να σας αρέσει, ώστε να έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πρότυπα σας.
Αρχές και κριτήρια μιας δίαιτας
Οι γυναίκες να επιλέγουν συνήθως δίαιτες των 1.000-1.200 θερμίδων και οι άνδρες των 1.200-1.600 θερμίδων
Οι δίαιτες πρέπει να παρέχουν από τις πρωτεΐνες τους το 15% των θερμίδων της ημέρας σας, από τους υδατάνθρακες το 55% και από τα λίπη το 30%. Πρέπει επίσης να έχουν ίνες. Αυτό χονδρικά σημαίνει λίγο κρέας ή τυρί, πολλά λαχανικά και αρκετά φρούτα.
Τα λίπη πάλι χονδρικά πρέπει να προέρχονται είτε από μία δυο κουταλιές ελαιόλαδο, είτε από ψάρια. Η δίαιτα πρέπει να έχει και γαλακτοκομικά για το ασβέστιο.
Οι κετονικές ή κρεατοφαγικές δίαιτες σας κόβουν την όρεξη και σας αδυνατίζουν, αλλά προκαλούν κέτωση. Οι κετόνες δηλαδή που παράγονται στο σώμα σας από το πολύ κρέας σαν κάνουν να μη θέλετε να φάτε επειδή απλούστατα είστε πια άρρωστοι. Επιπλέον «τρώτε» από το μυϊκό ιστό σας και μετά δυσκολεύεστε πολύ να τον αναπλάσετε και παίρνετε πολύ εύκολα κιλά.
Οι δίαιτες με πολλούς υδατάνθρακες, χυμούς και φρούτα μοιάζουν υγιεινές, αλλά δεν είναι, γιατί σας αποδυναμώνουν (σαν τις πολύ υποθερμιδικές) και σας στερούν από πολύτιμα αμινοξέα
Οι πολύ άλιπες δίαιτες κάνουν το φαγητό απίστευτα άνοστο, οπότε δε σαν βοηθούν να τις υιοθετήσετε ως τρόπο διατροφής. Παράλληλα, στερούν το σώμα από λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Αν αποφασίσετε να αδυνατίσετε, αναζητήστε μια σωστή δίαιτα και μην αποφασίσετε απλώς να κόψετε τα λιπαρά, γιατί αυτό δεν θα σας αδυνατίσει. Συνήθως, κόβοντας τα λιπαρά, τρώτε κάτι άλιπο, αλλά τρώτε και περισσότερη ποσότητα από αυτό.
Για να αποδώσει μία δίαιτα, πρέπει να παρέχει λίγες θερμίδες, και όχι απλώς να περιέχει λιγότερα λιπαρά. Εν ολίγοις, μη στηρίζεστε στη μείωση του λίπους για να αδυνατίσετε.
Ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε όχι μόνο για τη δική σας δίαιτα, αλλά γενικά για όλα τα διατροφικά ζητήματα. Έχει διαπιστωθεί ότι εκείνοι που αδυνατίζουν μόνιμα είναι εκείνοι που ξέρουν περισσότερα πράγματα για τη σύνθεση των τροφών, για τις ετικέτες των τροφίμων, για τη μέτρηση των μερίδων, για την επεξεργασία του τροφίμου και για την προετοιμασία του φαγητού.
Πηγή: iator.gr