Επικίνδυνο το λίπος στη κοιλιά -Ποιες τροφές βοηθούν να εξαφανιστεί

Η αύξηση του σωματικού βάρους στην κοιλιά καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για ασθένειες, λένε οι ειδικοί.

Αλλά το ορατό εξόγκωμα με το οποίο πολλοί από εμάς παλεύουμε, που αποτελείται από υποδόριο λίπος, δεν είναι ο κύριος ένοχος, όπως αποδεικνύεται.

Για τα προβλήματα φταίνε οι κρυφές, τοξικές εναποθέσεις, γνωστές ως σπλαχνικό λίπος, που είναι θαμμένο καλά κάτω από την επιφάνεια, στριμώχνει τα όργανά μας και γενικά δημιουργεί προβλήματα στο σώμα μας καθώς ο χρόνος προχωρά.

«Το σπλαχνικό λίπος, σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, συσσωρεύεται βαθιά μέσα στις κοιλιακές κοιλότητες και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου», δήλωσε στο iNews η Nichola Ludlam-Raine της Nic’s Nutrition.

Και ενώ είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς, υπάρχουν καλά νέα για το υποκείμενο σπλαχνικό λίπος. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, είναι στην πραγματικότητα σχετικά εύκολο να χαθεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το είδος λίπους μεταβολίζεται ταχύτερα – το σώμα σας μπορεί ακόμη και να το ξεφορτωθεί καθώς ιδρώνετε ή ουρείτε, λένε οι ειδικοί. Με άσκηση και δίαιτα σε διάστημα δύο έως τριών μηνών, υπόσχονται, θα πρέπει να δείτε αποτελέσματα.

Αλλά η δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση, τουλάχιστον όχι στις μέρες μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμφωνούν πολλοί διατροφολόγοι και γιατροί, συνεχίστε να τρώτε – απλώς τρώτε καλύτερα.

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συστάσεις τους για την απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους.

Κίμτσι – θαυματουργή τροφή;
Μια καθημερινή μερίδα ζυμωμένου κορεατικού λάχανου, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 11%, σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 116.000 Κορεάτες που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Οι λάτρεις του kimchi ήταν πιθανό να έχουν μικρότερη μέση, χάρη, όπως υποστηρίζει η μελέτη, στα ζωντανά βακτήρια που καταπολεμούν την παχυσαρκία. Το πανταχού παρόν καρύκευμα είναι «χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βακτήρια γαλακτικού οξέος, βιταμίνες και πολυφαινόλες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τι γίνεται με τις άπαχες πρωτεΐνες;
Το λευκό κρέας, τα ψάρια, το άπαχο κόκκινο κρέας, το τόφου, τα φασόλια και τα αυγά είναι όλα μια πολύ καλή ιδέα, δήλωσε η Priya Tew, ειδική διαιτολόγος από το Dietitian UK – εφόσον κάνετε και άλλες θετικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά.

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν το κοιλιακό λίπος, αντίθετα πρόκειται για μια προσέγγιση του τρόπου ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι καλή για την αρτηριακή πίεση, την υγεία της καρδιάς και τη συνολική μας υγεία», δήλωσε η ίδια.

Είναι η μεσογειακή διατροφή καλή για την απώλεια λίπους στην κοιλιά;
«Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους σε ασφαλή επίπεδα», δήλωσε ο Llinos Connolly, Clinical Services Sister στο Benenden Health. «Αυτή η ποικίλη διατροφή δίνει έμφαση στην υγιεινή κατανάλωση φρούτων, πράσινων φυλλώδη λαχανικών και υγιεινών λιπαρών – όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί (Chia + λιναρόσπορος) – καθώς και τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί».

Η Tew συνιστά επίσης πολλά φρούτα και λαχανικά ως μέρος της διατροφής – επτά έως εννέα μερίδες την ημέρα, μαζί με ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Το να τρώτε με αυτόν τον τρόπο και να παραμένετε δραστήριοι θα βοηθήσει το σώμα σας να παραμείνει υγιές μακροπρόθεσμα», δήλωσε.

Υπάρχουν λιπαρές τροφές που σας κάνουν καλό;
Απολύτως. Η Tew λέει να κοιτάξετε τα λεγόμενα «υγιεινά λιπαρά»” – τις ελιές, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, για παράδειγμα.

«Η ενσωμάτωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός στη διατροφή κάποιου μπορεί να είναι ευεργετική», δήλωσε η διατροφολόγος και προπονήτρια υγείας Yasmeen Alsumait.

«Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να εξουδετερώσουν την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους. Αυτά τα υγιή λιπαρά παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών και στην προώθηση της μεταβολικής υγείας».

Ελληνικό γιαούρτι – εύκολο να βρεθεί, καταπολεμά τα λιπαρά
«Γεμάτο προβιοτικά, προάγει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με τη μείωση του σπλαχνικού λίπους», δήλωσε η Alsumait.

«Τα προβιοτικά στο ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας σε μια πιο υγιή κατανομή του βάρους», είπε.

Μην ξεχνάτε το ξινολάχανο
Μπορεί το Κίμτσι να είναι πιο δημοφιλές αυτές τις μέρες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με το καλό, παλιομοδίτικο ξινολάχανο ή το γερμανικό λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση.

«Το ξινολάχανο μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η Alsumait. «Η βελτιωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και το μεταβολισμό, επηρεάζοντας ενδεχομένως παράγοντες που σχετίζονται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους».

Ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης
«Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τροφές ολικής άλεσης, όπως βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης, για να βοηθήσετε στη μείωση του σπλαχνικού λίπους», δήλωσε η Llinos Connolly. «Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μέσα στη διατροφή σας θα διασφαλίσει ότι θα ληφθεί μέριμνα και για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την παράδοση των τροφίμων στο έντερο, όπου διασπώνται σε λιπαρά οξέα που αποτελούν σημαντική πηγή θρέψης».

Μελέτες δείχνουν, εξήγησε η Connolly, ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της όρεξής σας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

«Μαζί, οι τροφές ολικής άλεσης και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και τελικά στο σπλαχνικό λίπος», λέει.

Διαβάστε ακόμη...