Επικίνδυνο μικρόβιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στον κόσμο

Τον περασμένο Μάιο, ένας ηλικιωμένος εισήχθη στο νοσοκομείο Mount Sinai για μία επέμβαση στην κοιλιά. Εξέταση αίματος έδειξε πως είχε μολυνθεί από ένα νέο μικρόβιο που ήταν μυστηριώδες αλλά και θανάσιμο και οι γιατροί τον απομόνωσαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μικρόβιο, που ονομάζεται Candida auris, αναπτύσσεται σε οργανισμούς με αδύναμο ανοσοποιητικό και δείχνει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως γράφουν οι New York Times. Μέσα σε μία 5ετία έχει εντοπιστεί σε μονάδα νεογνών στη Βενεζουέλα, σε νοσοκομείο στην Ισπανία, σε βρετανική κλινική αλλά και σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική.

Πρόσφατα, το C. auris εντοπίστηκε και στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσι και το Ιλινόις, κι έτσι το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το ενέταξε στη λίστα με τα μικρόβια που θεωρούνται «επείγουσα απειλή».

Ο άνδρας στο Mount Sinai πέθανε έπειτα από 90 ημέρες νοσηλείας, όμως το C. Auris εντοπίστηκε σε όλο το δωμάτιό του, σε τέτοιο βαθμό που το νοσοκομείο χρειάστηκε ειδικό εξοπλισμό καθαριότητας ενώ ξήλωσε και μέρος της οροφής και του πατώματος για να το εξαφανίσει. «Εντοπιζόταν παντού, στους τοίχους, το κρεβάτι, τις πόρτες, τις κουρτίνες, τα τηλέφωνα, τον νιπτήρα…» δήλωσε ο Δρ Σκοτ Λορίν, πρόεδρος του νοσοκομείου. «Στο στρώματα, στις ράγες του κρεβατιού, στο ταβάνι, στα στόρια, παντού».

Το C. auris είναι τόσο επίμονο εν μέρει και λόγω της ανθεκτικότητάς του στα κυριότερα φάρμακα, αναδεικνύοντας μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία: την αύξηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

Για δεκαετίες, οι ειδικοί προειδοποιούν για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί σε περιορισμό την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και προσθέτει μια νέα τρομακτική διάσταση στο φαινόμενο, που υπονομεύει έναν βασικό πυλώνα της σύγχρονης ιατρικής.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» λέει ο Μάθιου Φίσερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial και μεταξύ των συντακτών πρόσφατης επιστημονικής έκθεσης για την αύξηση των ανθεκτικών μυκήτων. Με απλά λόγια, οι μύκητες, όπως τα βακτήρια, αναπτύσσουν άμυνες για να αντέχουν στα σύγχρονα φάρμακα.

Τα ανθεκτικά βακτήρια είναι πιο θανάσιμα σε ανθρώπους με ανώριμο ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα νεογέννητα και οι ηλικιωμένοι, σε καπνιστές, διαβητικούς και ανθρώπους με αυτοάνοσα, που λαμβάνουν στεροειδή.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν δεν παρασκευαστούν νέα πιο ανθεκτικά φάρμακα, και δεν περιοριστεί σημαντικά η χωρίς λόγο χρήση αντιβιοτικών, ο κίνδυνος μπορεί να επεκταθεί και σε πιο υγιείς πληθυσμούς. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, εάν δεν περιοριστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν σε όλο τον κόσμο από τέτοιες λοιμώξεις το 2050, ξεπερνώντας και τα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπων που εκτιμάται πως θα πεθάνουν τότε από καρκίνο.

Το C. auris είναι ένα από τα δεκάδες επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τους New York Times, το εν λόγω βακτήριο εξαπλώνεται στον κόσμο και, περνώντας στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις, που μπορούν να αποβούν απειλητικές για τη ζωή. Οι επιστήμονες το πρωτοεντόπισαν σε ασθενή στην Ιαπωνία το 2009 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 587 κρούσματα.

Τα συμπτώματα που προκαλεί δεν είναι ασυνήθιστα- πυρετός, πόνοι, κόπωση, κι έτσι είναι δύσκολο να διαγνωστεί η μόλυνση χωρίς κάποια εξέταση. Τα καλά νέα είναι πως η απειλή όσων νοσούν με το C. auris είναι πολύ μικρή στον υγιή πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη...