Επικίνδυνο το καθισιό για τις γυναίκες

D367E1ABC2F7E227406E1F487847B432.jpg

  Αν νομίζατε ότι με το να πηγαίνετε καθημερινά στο γυμναστήριο και να ιδρώνετε σηκώνοντας βάρη, μπορείτε να αντισταθμίσετε τις ώρες που περνάτε ξαπλωμένοι στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση… απατάσθε!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι μεσήλικες γυναίκες που περνάνε πολλές ώρες καθισμένες διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από το πόσο τακτικά ασκούνται.

Όσες δεν είναι δραστήριες για πάνω από 11 ώρες την ημέρα, έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με το αν παρέμεναν… αδρανείς για τέσσερις ώρες ή λιγότερες.

Διατρέχουν ακόμη 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες και 20% από καρκίνο.
Οι αμερικανοί ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα υποστηρίζουν μάλιστα, ότι κινδυνεύουν ακόμη κι εκείνες που γυμνάζονται σε τακτική βάση.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αν κάποιος είναι σωματικά δραστήριος, προστατεύει τον οργανισμό του, ακόμα κι αν δαπανά αρκετά μεγάλο χρόνο… καθήμενος» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail η συγγραφέας της μελέτης, Rebecca Seguin, από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης.

«Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο είναι κανείς πολύ λιγότερο προστατευμένος από τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής, από αυτό που πιστεύει» πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine. Σε αυτήν συμμετείχαν 93.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ετών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν κανείς περνά πολύ χρόνο… καθήμενος, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου. Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν μυική μάζα από την ηλικία των 35 ετών, κατάσταση η οποία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Η Dr Seguin εξήγησε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακτηθεί η σωματική δύναμη αφού χαθεί, και ιδιαίτερα αν κάποιος κάθεται πολλές ώρες σε ένα γραφείο, ή σε ένα καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα με βάρη για ενδυνάμωση των μυών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να διατηρούνται σε κίνηση όχι απλά καθημερινά, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσουν την υγεία τους σε καλά επίπεδα. «Ακόμη κι αν είστε στο γραφείο σας και εργάζεστε, θα πρέπει να σηκώνεστε συχνά και να κινείστε, έστω για λίγα λεπτά. Αν είστε συνταξιούχοι και έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να κάνετε πάντα κάτι για να διατηρείστε σε κίνηση» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *