«Επικίνδυνη η μείωση των εισαγωγών αίματος»

 
Η απόφαση να μειωθεί η ποσότητα του αίματος που εισάγει η Ελλάδα από το Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό «εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία» και «υπονομεύει το μέλλον των ασθενών», καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Με την απόφαση αυτή, η Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη «δέσμευσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πως θα έχουν διαμορφωθούν οι ανάγκες και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Και προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί το κόστος και με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός, την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «το τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές. Λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν μειωθεί δραματικά οι εξωτερικές αιμοδοσίες καθώς και οι εφημερίες των υπηρεσιών αιμοδοσίας στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τονίζει, είναι ότι «το Λεκανοπέδιο της Αττικής το Σαββατοκύριακο δεν καλύπτεται επαρκώς και δυσχεραίνεται σημαντικά η πρόσβαση των εθελοντών. Συχνά παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο ν αναβάλλονται μεταγγίσεις αίματος, λόγω έλλειψης αίματος και ειδικά οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς δίνουν μάχη για να βρουν αίμα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *