Επικίνδυνα τα σουτιέν που δεν στηρίζουν σωστά το στήθος

 
Μπορεί να σας ξενίσει, όμως οι ειδικοί παρομοιάζουν τους στηθόδεσμους με τις… κρεμαστές γέφυρες: όση σημασία και αν έχει η αισθητική τους εικόνα, το πρωτεύον είναι να τηρούν τις αρχές της μηχανικής.


Ειδάλλως, ελλοχεύουν κίνδυνοι: πόνος στην πλάτη, πόνος στο στήθος, εκδορές, κακή στάση του σώματος, δυσχέρεια στην αναπνοή, δυσπεψία, ακόμα και πονοκέφαλοι.

H Βρετανική Ένωση Χειροπρακτών έχει προειδοποιήσει πως το λάθος μέγεθος στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα που γίνονται ακόμα πιο έντονα όσο πιο μεγάλο είναι το στήθος.

Έως και οκτώ στις δέκα γυναίκες φορούν λάθος στηθόδεσμο, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την εικόνα του στήθους τους (όταν το στήθος δεν στηρίζεται σωστά, υποκύπτει μια ώρα αρχύτερα στους νόμους της βαρύτητας), αλλά και την υγεία τους.

Η οσφυϊκή μοίρα

«Οι γυναίκες καλούνται να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας με τη βαρύτητα», λέει ο οστεοπαθητικός Γιον-Μόρτον Μπελ. «Η σωστή στήριξη του στήθους επηρεάζει άμεσα την υγεία της πλάτης. Το καλύτερο σημείο στήριξής του είναι μέσω της οσφυϊκής μοίρας, συχνά όμως οι γυναίκες το μετατοπίζουν στη θωρακική κοιλότητα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κύρτωση της πλάτης.

«Αν σκύβεις μπροστά επειδή το στήθος σου δεν στηρίζεται σωστά, τότε ο τραπεζοειδής μυς υπερεκτείνεται και προκαλεί πονοκεφάλους. Όλες οι ρίζες των νεύρων από την πλάτη προέρχονται· οι στομαχικές διαταραχές και η κόπωση είναι συνήθη παραπροϊόντα της κακής υγείας της πλάτης. Ο σωστός στηθόδεσμος μπορεί πράγματι να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας».

Πώς να επιλέξετε τον σωστό στηθόδεσμο

1. Βρείτε το σωστό μέγεθος: Το νούμερο του στηθόδεσμου είναι συνδυασμός της περιμέτρου του θώρακα (βασικό μέγεθος) και του μεγέθους της cup- θήκης (διαβάθμιση μεγέθους). Για να βρείτε το δικό σας βασικό μέγεθος, μετρήστε με μια μεζούρα την περίμετρο του θώρακα, ακριβώς κάτω από το στήθος σας. Προσθέστε στη μέτρηση αυτή 12,5 εκατοστά και έχετε το νούμερό σας.

Αν, για παράδειγμα, η περίμετρός σας είναι μεταξύ 68 και 72 εκατοστών, το νούμερό σας είναι το 85, αν είναι μεταξύ 73 και 77, το νούμερό σας είναι το 90 κ.λπ.

Για να βρείτε τώρα τη διαβάθμιση μεγέθους, μετρήστε την περίμετρο του στήθους σας στο πιο φαρδύ σημείο. Για κάθε τρία εκατοστά περισσότερα από το βασικό μέγεθος, αλλάζετε βαθμίδα (Α, Β, C…)

Έστω, για παράδειγμα, ότι μια γυναίκα έχει περίμετρο θώρακα 80 εκατοστά, άρα βασικό μέγεθος 95 και περίμετρο στήθους 104. Συνεπώς, 104-95 = 9. Η σωστή διαβάθμιση μεγέθους είναι για αυτήν το C.

2 Δοκιμάστε τον στηθόδεσμο:
Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο που επιλέξατε σας εφαρμόζει τέλεια. Θυμηθείτε πως στον σωστό στηθόδεσμο: το στήθος γεμίζει τις θήκες χωρίς να βγαίνει έξω, το σημείο ανάμεσα στις θήκες εφαρμόζει στο δέρμα, το πίσω μέρος είναι στο ίδιο ύψος με το μπροστινό, δεν γίνονται «σακούλες» κάτω από τις μασχάλες, οι τιράντες δεν μαρκάρουν τους ώμους, ούτε… χάσκουν στο πίσω μέρος, βρίσκονται στα μισά των ώμων και είναι παράλληλες στην πλάτη.

Μην ξεχνάτε
► Καλό είναι να παίρνετε τα μέτρα σας πριν από κάθε αγορά στηθόδεσμου.
► Να ανανεώνετε τους στηθόδεσμούς σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
► Αποφύγετε τις πολύ λεπτές τιράντες και τα υπερβολικά ανορθωτικά σουτιέν. Το «μπρος στα κάλλη τι ΄ναι ο πόνος» έχει τα όριά του.
► Να βγάζετε πάντα τον στηθόδεσμο την ώρα του ύπνου.

Πηγή: fe-mail

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *