Επιδημία κίτρινου πυρετού στο Νταρφούρ

 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι τις τελευταίες επτά εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νταρφούρ του Σουδάν από επιδημία κίτρινου πυρετού περίπου 100 άνθρωποι.


Η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε όλη την επαρχία, όμως τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχουν αναφερθεί στο κεντρικό Νταρφούρ, σημειώνει ο ΠΟΥ σε κοινή ανακοίνωσή του με το υπουργείο Υγείας του Σουδάν.

Η περιοχή του Νταρφούρ μαστίζεται από συγκρούσεις αφότου οι αντάρτες πήραν τα όπλα, το 2003, διαμαρτυρόμενοι γιατί η κυβέρνηση παραμελεί την επαρχία και τις μη αραβικές μειονότητες που κατοικούν εκεί. Σε ορισμένα μέρη του Νταρφούρ φροντίδα υγείας παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 329 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού και 97 θάνατοι. Η αιμορραγική επιδημία πλήττει κυρίως τις πόλεις Ελ Γκενέινα και Νιάλα. Για την ασθένεια αυτή δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, υπάρχει όμως εμβόλιο το οποίο θα πρέπει να χορηγηθεί σε περίπου 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούσαν νέους μεταξύ 15-30 ετών και το ένα τέταρτο των ασθενών ήταν παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *