Επιδημία γαστρεντερίτιδας με εκατοντάδες κρούσματα στην Καστοριά

Εκατοντάδες ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας προσήλθαν το Σάββατο στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά, έως και σήμερα 28 Ιανουαρίου το μεσημέρι είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα. Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμετούς, διάρροιες και πόνους στην κοιλιά, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

Από την αρχική διερεύνηση, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας, ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου, ενώ κλιμάκιο του οργανισμού μεταβαίνει στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.

Διαβάστε ακόμη...