Επιβλαβές ακόμη και το «κάπνισμα από τρίτο χέρι»

B9176C17D1AAB6AD85275B38EEFCAFDD.jpg

  Σοβαρό κίνδυνο στην υγεία μπορεί να προκαλέσουν τα απομεινάρια από τον καπνό του τσιγάρου που έχουν προσκολληθεί στα ρούχα, στους τοίχους και στα έπιπλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι αυτού του είδους το παθητικό κάπνισμα από «τρίτο χέρι», όπου δεν χρειάζεται καν να εισπνεύσει κάποιος τον καπνό του άλλου, όπως στο παθητικό κάπνισμα («από δεύτερο χέρι»), μπορεί να αποβεί καρκινογόνο, όταν π.χ. τα παιδιά που παίζουν σε ένα δωμάτιο, όπου προηγουμένως υπήρχαν καπνιστές, βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, πάνω στα οποία υπάρχουν ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπο Χανγκ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ανέφεραν ότι ιδίως μία ουσία, η οποία σχηματίζεται όταν ο καπνός του τσιγάρου αντιδρά με τον αέρα ενός εσωτερικού χώρου, κάνει ζημιά στο DNA και προσκολλάται σε αυτό με τρόπο που είναι δυνατό να προκαλέσει καρκίνο.

Η ιδέα του «καπνίσματος από τρίτο χέρι» -μια προέκταση της έννοιας του παθητικού καπνίσματος- εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επιστημονική έρευνα το 2009. Ήδη, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία που ενισχύουν τους φόβους ότι μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, ιδίως των μωρών και των μικρών παιδιών που μπουσουλάνε και παίζουν στο πάτωμα, αγγίζοντας και βάζοντας στο στόμα διάφορα πράγματα γύρω τους. Το μικρό σωματικό μέγεθος τους και το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους καθιστούν τα παιδάκια πολύ πιο ευάλωτα σε σχέση με τους ενηλίκους στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, όπως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έως ότου επιβεβαιωθούν οι καρκινογόνες συνέπειες του ενεργητικού ή παθητικού καπνίσματος, ακόμη περισσότερο η επιβεβαίωση της συσχέτισης ανάμεσα στο «κάπνισμα από τρίτο χέρι» και στον καρκίνο μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Ήδη, όμως, έχουν συσσωρευτεί ανησυχητικές ενδείξεις. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες αποσκοπούν στο να βρουν κατάλληλους βιοδείκτες, οι οποίοι θα δείχνουν ποιοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί περισσότερο στο «κάπνισμα από τρίτο χέρι».

Μέχρι στιγμής, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο του «καπνίσματος από τρίτο χέρι», είναι να καθαρίζει καλά (ή και να απομακρύνει από τους κλειστούς χώρους) τα αντικείμενα που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον καπνό των τσιγάρων, όπως ρούχα, κουρτίνες, σκεπάσματα, έπιπλα και χαλιά, καθώς επίσης -σε περίπτωση μετακόμισης σε σπίτι όπου έμεναν καπνιστές- να ξαναβάψει τους τοίχους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *