Επιβαρυμένη η υγεία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα

 
Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που συζούν, έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη υγεία σε σχέση με τα ζευγάρια σε ετεροφυλόφιλους γάμους, τα οποία βρίσκονται σε παρόμοια κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια κοινωνιολογίας Χούι Λίου ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία σχεδόν 700.000 ατόμων, εκ των οποίων περίπου 3.300 άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι συμβιώνουν με άτομο του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το επίπεδο χειρότερης υγείας των ομοφυλόφιλων οφείλεται στο υψηλό επίπεδο στρες που υφίστανται λόγω φοβιών, προκαταλήψεων και διακρίσεων απέναντι τους από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες σε ένα άνθρωπο, τόσο αυξάνονται οι αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό του μακροπρόθεσμα.

Με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες, οι παντρεμένοι γενικά έχουν καλύτερη υγεία από τους ανύπαντρους, σύμφωνα με τη Χούι Λίου, αν επιτραπεί η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα οφέλη για την υγεία τους χάρη στην επισημοποίηση της σχέσης τους με τα δεσμά του γάμου.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι ομοφυλόφιλες γυναίκες που συζούν, έχουν χειρότερη υγεία από τις παντρεμένες γυναίκες, έχουν την ίδια ή και καλύτερη υγεία σε σχέση με τις ανύπαντρες γυναίκες.

Τη χειρότερη υγεία ανάμεσα στα ζευγάρια ίδιου φύλου έχουν όσα ανήκουν σε κάποια μειονότητα (π.χ. από άποψη χρώματος δέρματος), γεγονός που τους καθιστά θύματα ακόμα μεγαλύτερων κοινωνικών διακρίσεων, κάτι που υποσκάπτει περαιτέρω την υγεία τους σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *