«Επενδύστε» στο ερωτικό IQ σας

Αυξήστε το και δε θα χάσετεiq

Oι μέρες όπου η εξυπνάδα ενός ανθρώπου μετριόταν μόνο με το IQ του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρώτος, γύρω στη δεκαετία του ’80, ένας ψυχολόγος και καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Χάρβαρντ, ο Χάουαρντ Γκάρντνερ, με το βιβλίο του «Frames of Mind» («Τα όρια του νου») αμφισβήτησε την τόσο μονοδιάστατη και περιορισμένη αυτή θεώρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης. Η πεποίθηση του αμερικανού ψυχολόγου ήταν ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μία και μοναδική νοημοσύνη, αλλά πολλές. Σήμερα, αναγνωρίζουμε πλέον ότι η συναισθηματική νοημοσύνη -το γνωστό σε όλους μας EQ, για το οποίο έχει γίνει τόσος λόγος- είναι τόσο απαραίτητη όσο και η ακαδημαϊκή μόρφωση για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή. Υπάρχει όμως και άλλος ένας, τρίτος, τύπος νοημοσύνης, που τελευταία έχουν αρχίσει να συζητούν οι ειδικοί. Ένα είδος εξυπνάδας που θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και ουσιαστικές σχέσεις. Πρόκειται για το ερωτικό IQ. Και δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε μαθήματα αισθησιακού χορού ή να αρχίσουμε να μελετάμε με προσήλωση το Κάμα Σούτρα για να το αυξήσουμε. Το ερωτικό IQ μπορεί να τονωθεί με το να καλλιεργήσουμε τον αισθησιασμό μας και να εξερευνήσουμε τη σεξουαλικότητά μας, ώστε να γνωρίσουμε τι μας ευχαριστεί και παράλληλα να αποκτήσουμε ερωτική αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, η ερωτική μας ζωή είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε.Τι θα κερδίσουμε
Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ερωτικό μας IQ, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι σίγουρα η ερωτική και η σεξουαλική μας ζωή και βέβαια η σχέση μας. Αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί και το IQ μας. Καθώς η εξυπνάδα δεν είναι ένα μόνο πράγμα, το να αυξήσουμε το ερωτικό μας IQ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γίνουμε γενικά πιο έξυπνοι, πιθανώς και πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι. Άλλωστε και οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν με την παρακάτω διαπίστωση: Οι άνθρωποι που έχουν καλή σεξουαλική-ερωτική ζωή διαθέτουν πιο κοφτερό μυαλό και γενικά αποδίδουν καλύτερα.

Και για του λόγου το αληθές:
* Οι συχνές ερωτικές επαφές φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, γεγονός που βελτιώνει τη νοητική λειτουργία στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου
Στάνφορντ.
* Έρευνες δείχνουν ότι όταν πριν από μια δύσκολη και στρεσογόνο παρουσίαση έχει προηγηθεί ένα απολαυστικό σεξ, αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκειά της, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους δεν έκαναν προηγουμένως καλό σεξ ή δεν έκαναν καθόλου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι και αυτό οφείλεται στην ορμόνη ωκυτοκίνη (διαβάστε τη σχετική είδηση στην ιστοσελίδα μας: http://www.vita.gr/news/article/31417/kalyteros-orgasmos-parte-wkytokinh/), η οποία χαλαρώνει τον οργανισμό και ρίχνει την πίεση του αίματος.
* Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. υποστηρίζει ότι οι τακτικές ερωτικές συνευρέσεις συνδέονται με καλύτερη πνευματική υγεία. Τα πειράματα που έκαναν οι ειδικοί σε ποντίκια μέσης ηλικίας έδειξαν ότι μετά το ζευγάρωμα τα ποντίκια είχαν αναπτύξει περισσότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στον αριθμό των νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Πώς θα τα καταφέρουμε
Με την περιέργεια: Ο στόχος είναι να είμαστε ανοιχτοί στις νέες εμπειρίες. Διαβάζουμε, ψάχνουμε, επινοούμε, ώστε να βάζουμε καινούργια πράγματα στη σεξουαλική μας ζωή και να την κάνουμε κάθε φορά πιο ενδιαφέρουσα. Θέλουμε πιο πολλά προκαταρκτικά; Διαφορετικές στάσεις; Ένα μπολ με φράουλες και σαντιγί στο κρεβάτι μας; Δεν έχουμε παρά να το τολμήσουμε.

Η άσκησή για το σπίτι: Κάνουμε ένα αισθησιακό ντους, επιμένοντας με το νερό στα διάφορα σημεία του σώματός μας. Ο στόχος είναι να καταλάβουμε ποια σημεία είναι τα πιο ερωτικά, αυτά δηλαδή που ανταποκρίνονται περισσότερο στα ερεθίσματα.

Με τα αγγίγματα: Η αφή είναι η πιο σημαντική αίσθηση όταν πρόκειται για την αύξηση του ερωτικού IQ. Σε πρόσφατη έρευνα, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να απολαμβάνουν περισσότερα αγγίγματα και χάδια από τον/τη σύντροφό τους. Άλλωστε, μέσω των αγγιγμάτων και της αφής μπορούν να μεταδοθούν πολλά μηνύματα και να διατηρηθεί η καλή συναισθηματική και ερωτική επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι. Δυστυχώς, όταν μια σχέση δεν είναι πια πρόσφατη και μετράει κάποια χρόνια, τα αγγίγματα και τα χάδια τείνουν να μειώνονται πολύ.

Η άσκησή για το σπίτι: Ρυθμίζουμε ένα χρονόμετρο στα 15΄. Στη συνέχεια, αγγίζουμε, χαϊδεύουμε, φιλάμε, τσιμπάμε ελαφρά σε διάφορα σημεία τον/τη σύντροφό μας, που είναι γυμνός/ή. Εκείνος/η λέει «ναι» ή «όχι», με απόλυτη ειλικρίνεια, ανάλογα με το αν του/της αρέσει αυτό που νιώθει σε κάθε άγγιγμα. Έτσι, χτίζουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος τι αρέσει και τι θέλει ο/η σύντροφός μας. Αφού περάσουν τα 15΄, αλλάζουμε θέσεις.

Με τα φιλιά: Ας θυμηθούμε πόσο πολύ συχνά και για πόσο διάστημα φιλιόμασταν με τον/τη σύντροφό μας όταν πρωτογνωριστήκαμε και πόσο σημαντικά ήταν τότε τα φιλιά για εμάς. Όσο περνούν τα χρόνια, τα ζευγάρια σταματούν να φιλιούνται τόσο. Και όμως, αξίζει να βρούμε τη χαμένη απόλαυση του φιλιού˙ θα αυξήσει την επιθυμία που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον.

Η άσκησή για το σπίτι: Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας ή μπαίνουμε στο ντους ή καθόμαστε στο χαλί στο πάτωμα και επιδιδόμαστε μόνο σε φιλιά για τουλάχιστον 15΄. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται.

Με την επένδυση χώρου και χρόνου στο σεξ:
Χρειάζεται να αφιερώνουμε χώρο και χρόνο στη σεξουαλική μας ζωή. Αν νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε εξαιτίας των απαιτήσεων της καθημερινότητας (δουλειά, παιδιά, οικογένεια κ.λπ.), θα πρέπει πάση θυσία να βρούμε έναν τρόπο να εστιάσουμε και στο σεξ.

Η άσκησή για το σπίτι: Κλείνουμε ραντεβού με τον/τη σύντροφό μας. (Στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι καλό οι σύντροφοι να επιλέγουν κάποια βράδια για να είναι ο «δικός τους χρόνος» και έτσι να μοιράζονται ένα τελικά ρομαντικό τελετουργικό.) Στη συνέχεια, χαλαρώνουμε μαζί. Ένα μπάνιο, η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής, ένα ρομαντικό δείπνο, ένα ποτό στο τζάκι ή στο μπαλκόνι ή και όλα μαζί είναι μερικές καλές ιδέες. Επίσης, σκόπιμο είναι να έχουμε περιχαρακωμένο τον χώρο μας. Η κρεβατοκάμαρά μας είναι δική μας και δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται εκεί. Τη διακοσμούμε όπως μας αρέσει, επιλέγουμε το κρεβάτι μας, τα σεντόνια μας κ.λπ. και φροντίζουμε να λειτουργεί -έστω και μία φορά την εβδομάδα, αν δεν έχουμε περισσότερο χρόνο- ως ερωτική φωλιά. l

Τι άλλο θα μας βοηθήσει
Το ερωτικό μας IQ αυξάνεται όχι μόνο με το να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας, αλλά και τον/τη σύντροφό μας και όσα εκείνος/η έχει ανάγκη ή επιθυμεί.

Έτσι, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο να γνωρίσουμε βαθιά τον άλλον, τις ανάγκες, τους φόβους, τις επιθυμίες, τα ευάλωτα σημεία του, αλλά και όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται φυσικά να περνάμε χρόνο μαζί, να συζητάμε, να ακούμε τον/τη σύντροφό μας, να επικοινωνούμε και να σεβόμαστε τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του/της. Σημαντικό είναι, βέβαια, να «αφουγκραζόμαστε» και τον εαυτό μας και να ψάχνουμε το πώς νιώθουμε και σκεφτόμαστε. Σκόπιμο είναι, αν βλέπουμε ότι μας καταδυναστεύουν στερεότυπα, φόβοι, ανασφάλειες, ενοχές, αμφιβολίες, να προσπαθήσουμε να τα αποβάλουμε, πείθοντας τον εαυτό μας ότι αξίζουμε να παίρνουμε ευχαρίστηση και ότι μπορούμε να προσφέρουμε και ευχαρίστηση στον/στη σύντροφό μας. Ο στόχος είναι να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και να μην έχουμε αγωνία αν θα αρέσουμε και αν θα ικανοποιήσουμε, να αφήσουμε δηλαδή στο πλάι το άγχος της απόδοσης και να αφεθούμε, ώστε να εξελιχθούμε. Αν δεν τα καταφέρνουμε και νιώθουμε ότι υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε με τίποτε να ξεπεράσουμε, καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πηγή: Vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *