Επανεμφανίστηκε η πολυομελίτιδα στη Συρία

862E5FC9AE21CCA33D14DF2B4C410974.jpg

  Για την επανεμφάνιση πολυομυελίτιδας στη Συρία προειδοποιούν δύο γερμανοί εμπειρογνώμονες, η οποία μπορεί να απειλήσει γειτονικές χώρες, καθώς και την Ευρώπη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνιση τουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία όπου η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου», τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι καθηγητές Μάρτιν ‘Αιχνερ και ο Στεφάν Μπρόκμαν.

Οι γερμανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι με την έξοδο ενός μεγάλου αριθμού σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη υπάρχει σήμερα κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές στις οποίες έχει εξαλειφθεί η πολυομυελίτιδα εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Οι δυο επιστήμονες ανησυχούν κυρίως για τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της πολυομυελίτιδας στις περιοχές της Ευρώπης, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ανεπαρκής, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία και η Αυστρία.

Για τους δυο καθηγητές «ο εμβολιασμός μόνο των σύρων προφύγων, όπως έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δεν αρκεί και πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Το βρετανικό περιοδικό «The Lancet» δημοσιεύει επίσης σχόλιο του βρετανού ειδικού Μπέντζαμιν Νιούμαν από το Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι «η συριακή επιδημία απειλεί την Ευρώπη» εξαιτίας του τύπου του εμβολίου που χρησιμοποιείται στη Γηραιά Ήπειρο, το οποίο είναι μεν περισσότερο ασφαλές, ωστόσο δεν παρέχει επαρκή προστασία.

«’Ενα μικρό ποσοστό παιδιών στη Βρετανία κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολυομυελίτιδα εάν εκτεθούν στον ιό. Μέχρι να εξαλειφθεί τελείως ο ιός, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», γράφει ο βρετανός ιολόγος.

Η πολυομυελίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πλήρη παράλυση σε μερικές ώρες, προσβάλλοντας κυρίως τα παιδιά. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στον οργανισμό εισέρχεται από το στόμα και πολλαπλασιάζεται στα έντερα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *