Επαναστατική ανακάλυψη για τo Αλτσχάιμερ

5E7137BE262DD6CDCC5A294A696E70BC.jpg

  Μια ομάδα επιστημόνων από το φημισμένο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ προχώρησαν σε μια επαναστατική ανακάλυψη για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζοντας ότι έχουν βρει το «κλειδί» για να σταματά η εξέλιξη της νόσου σε πρώιμα στάδια, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της εμφάνισης άνοιας.

Η ανακάλυψη αυτή, όπως σημειώνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη μιας θεραπείας, η οποία θα μπορούσε να χορηγείται σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, προκειμένου να προλαμβάνεται η νόσος στα πρώτα στάδια εμφάνισής της.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Κέμπριτζ, μια μέρα ένα χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται όπως οι στατίνες, που προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.

«Είναι το σημείο εκκίνησης για την εξεύρεση ενός φαρμάκου που θα σταματά την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, αλλά μία ακόμη πιθανή προσέγγιση είναι ότι θα μπορεί να λαμβάνεται ως προληπτικό φάρμακο, όπως οι στατίνες» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Samuel Cohen.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Structural and Molecular Biology.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φυσικώς απαντώμενο μόριο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες συνδέονται στενά με τη μείωση της μνήμης και άλλα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Δημιουργούνται όταν μικροσκοπικές τοξικές ίνες (ινίδια) πρωτεϊνών τυλίγονται γύρω από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τα ινίδια αυτά σχηματίζουν στη συνέχεια πιο μεγάλες μάζες (πλάκες), οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς παρεμβαίνουν στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *