Επαγρύπνηση για τον καρκίνο του στόματος

 
Δεν είναι μόνο η υγεία δοντιών και ούλων που εξασφαλίζουμε με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η πρόληψη του καρκίνου του στόματος είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός λόγος για να μην αμελούμε τα οδοντιατρικά ραντεβού μας, μας συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, στα πλαίσια διεθνούς καμπάνιας με θέμα «Επαγρύπνηση για τον στοματικό καρκίνο».


Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, μας προτρέπει η Ακαδημία, ζητήστε του να σας κάνει και έναν έλεγχο για καρκίνο. Ο οδοντίατρος μπορεί να ψηλαφίσει και να εντοπίσει ογκίδια ή μη φυσιολογικούς ιστούς στο λαιμό, τα μάγουλα και τη στοματική κοιλότητα και επιπλέον να εξετάσει τους μαλακούς ιστούς στο στόμα σας, ψάχνοντας ιδιαίτερα για ιστούς και έλκη που παρουσιάζουν αποχρωματισμό ή πονάνε όταν τους πιέζεις.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του στόματος και σχεδόν οι 8.000 από αυτούς καταλήγουν.

«Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως ο καρκίνος του στόματος, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής. «Η θεραπεία για στοματικό καρκίνο προχωρημένου σταδίου μπορεί να συνοδεύεται από χρόνιο πόνο, απώλεια κάποιων αισθήσεων όπως της γεύσης ή της όσφρησης και σοβαρές αλλοιώσεις στην εμφάνιση του στόματος λόγω της απαραίτητης χειρουργικής επέμβασης. «Όσο πιο νωρίς, όμως, διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο εύκολη είναι ην θεραπεία».

Πιθανές ενδείξεις για καρκίνο του στόματος είναι: έλκη που αιμορραγούν ή που δεν επουλώνονται, ογκίδια ή χοντροί, σκληροί σπίλοι, πόνος ή αίσθηση ότι κάτι έχει «γαντζωθεί» στο λάρυγγα, δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση, πόνος στο αυτί, δυσκολία στην κίνηση της σιαγόνας ή της γλώσσας, βραχνάδα, μούδιασμα της γλώσσας και αλλαγές στην έκφυση των δοντιών.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *