Έως το 2014 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων

 
Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, και την παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2014 της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, διάταξη του νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.


Η διάταξη αλλάζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας αναγνωρίζοντας, ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας ή υποαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δε μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις που έθετε έως σήμερα η σχετική νομοθεσία.

Στο μεταξύ και μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης ο υπουργός Εργασίας ζητά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου να μη μείνουν ανασφάλιστοι οι άνεργοι οι υποαπασχολούμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους να προβαίνουν:

1) Στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κλπ), εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

2) Στην παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2014, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄ 273) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη οι ανασφάλιστοι άνεργοι ηλικίας από 29 έως 55 ετών καλύπτονται για 2 χρόνια από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν από τη διακοπή της εργασίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης. Από το 30ο έτος οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 100 ημέρες για κάθε έτος.

3)Τέλος, στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος στους εργαζόμενους της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», χωρίς την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *