Εντοπίστηκε το γονίδιο του άσθματος στα παιδιά

BB0E70C3578F52192C5EB2BABD68D71F.jpg

  Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εντόπισε τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο στα παιδιά να παρουσιάσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος, συμπεριλαμβανομένου ενός, το οποίο δεν είχε ενοχοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα για την εκδήλωση της νόσου.

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση στα παιδιά. Μάλιστα, τα πολύ μικρά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω σοβαρών κρίσεων άσθματος.

Οι γιατροί ακόμα και σήμερα έχουν ελλιπείς γνώσεις όσον αφορά τις κρίσεις άσθματος στα βρέφη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τόσο η πρόληψη, όσο και η θεραπεία της νόσου. Ελπίδα όλων είναι ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό έντυπο «Nature Genetics» θα συμβάλλουν σε αυτό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα γονίδια 1.200 παιδιών, ηλικίας 2-6 ετών, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές φορές εξαιτίας κρίσεων άσθματος και τα σύγκριναν με αυτά 2.500 υγιών ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κρίσεις άσθματος που επιβάλλουν τη νοσηλεία του παιδιού, οφείλονται συνήθως σε γενετικούς παράγοντες.

Τα γονίδια παίζουν πιο σπουδαίο ρόλο στα παιδιά με άσθμα απ’ ό,τι στους ενήλικες.

«Μελετώντας το DNA των παιδιών ανακαλύψαμε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το CDHK3, έχει ρόλο-κλειδί στην εκδήλωση του άσθματος, ιδίως στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι το άσθμα δεν είναι μόνο μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπλεγμα διάφορων υπο-τύπων, που θα πρέπει να εντοπιστούν και να κατανοηθούν εξατομικευμένα αν θέλουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νόσο στο μέλλον», εξηγεί ο δρ. Klaus Bonnelykke από το Νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν την ίδια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν διαφορετικούς τύπους και βαθμούς άσθματος, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η κατανόηση των υπο-τύπων της νόσου θα ανοίξει το δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία στο μέλλον.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *