Εντοπίστηκαν τα κύτταρα που ευθύνονται για τους καρκίνους της μήτρας

 
Σε συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε μία μόνο περιοχή του τραχήλου της μήτρας, αναπτύσσονται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι καρκίνοι της μήτρας, οι οποίοι προκαλούνται στην πλειοψηφία τους από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.


«Βρήκαμε έναν ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους αν όχι όλους τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων» εξηγεί ο δρ Κρίστοφερ Κραμ, κύριος συντελεστής της έρευνας αυτής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην έκδοση στο Διαδίκτυο των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ημερομηνίας 11 ως 15 Ιουνίου.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι δύο μορφές του οποίου ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων, είναι ο παράγοντας που ευθύνεται πιο συχνά για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που είναι δυνάμει επικίνδυνα, καθοδηγώντας καλύτερα τους γιατρούς ως προς την επιλογή θεραπείας.

Εξάλλου οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, μόλις αφαιρεθούν από τον τράχηλο της μήτρας, τα κύτταρα αυτά δεν αναπαράγονται. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε μια νέα μέθοδο πρόληψης.

«Η αφαίρεση των κυττάρων αυτών από τις πολύ νεαρές γυναίκες προτού εκτεθούν σε μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή σε προκαρκινικές αλλοιώσεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας», υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «απαιτείται να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για να αξιολογηθούν τα θετικά και οι κίνδυνοι αυτής της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας».

Ο εντοπισμός αυτών των συγκεκριμένων κυττάρων θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη βελτίωση της έρευνας πάνω στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καταλήγουν οι ίδιοι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *