Εννιά συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα

84547EAAD913B7B08928B106271D7111.jpg

  Αρρωστήσατε. Τα μάτια σας δακρύζουν, η μύτη σας «τρέχει» και οι συνάδελφοί σας στο γραφείο σας κοιτάζουν με «μισό μάτι» και σας θεωρούν εστία μικροβίων.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα, προτού σας «ρίξει» μια και καλή στο κρεβάτι με πυρετό, βήχα, συνάχι και πόνους στην πλάτη;

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα, έτσι ώστε να μπορέσετε -παρά το κρυολόγημα-, να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς σας.

Το «σχέδιο μάχης κατά του κρυολογήματος» όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας usnews.com πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή τη μαμά σας να σας λέει «Να πίνεις πολλά υγρά».

«Είναι καλό να πίνει κανείς αρκετό νερό. Ένα μεγάλο ποτήρι κάθε μερικές ώρες» υποστηρίζει η Wendy Bennett, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins Bayview της Βαλτιμόρης.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε να πίνετε τσάι και ζωμούς και να αποφεύγετε ροφήματα που θα αναστείλουν την προσπάθειά σας για… ενυδάτωση, όπως ο καφές και το αλκοόλ.

2. Κάντε ένα ζεστό ντους

Κάντε ένα ζεστό ντους και ατμόλουτρο. «Ενώ βρίσκεστε στο ντους οι ατμοί και η υγρασία εισχωρεί στα ιγμόριά σας, φυσήξτε ελαφρά τη μύτη σας από ένα ρουθούνι τη φορά» λέει ο διευθυντής του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της πανεπιστημιακής, ιατρικής σχολής Vanderbilt, William Schaffner.

Αν δεν αντέχετε να μπείτε στη μπανιέρα, ζεστάνετε λίγο νερό και κρατήστε το κεφάλι σας επάνω από την κατσαρόλα, ρίχνοντας μια πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας και κάντε βαθιές εισπνοές.

3. Πάρτε ένα ακόμη μαξιλάρι

Αντί να μένετε ξαπλωμένοι και άπραγοι στο κρεβάτι σας επειδή δε μπορείτε να πάρετε ανάσα, βοηθήστε τον εαυτό σας σηκώνοντας το κεφάλι σας με ένα δεύτερο μαξιλάρι.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν για λίγο οι ρινικές σας δίοδοι και θα νιώσετε ανακούφιση» αναφέρει ο Schaffner.

4. Πιείτε ζεστό τσάι

Πέρα από τις ενυδατικές του ιδιότητες, το τσάι θα βοηθήσει το λαιμό σας να μαλακώσει.

5. Κάντε γαργάρες με αλατισμένο νερό

Για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο κάντε γαργάρες με ένα μίγμα από ζεστό νερό και αλάτι.

6. Φάτε μια κοτόσουπα

Κλασικό «γιατρικό». Το φαγητό αυτό βοηθά στην ενυδάτωση και θρέψη του οργανισμού.

7. Λιπάνετε τη «σκασμένη» μύτη σας

«Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν “τρέχει” η μύτη μας» λέει ο Schaffner και προτείνει: «Για να αντιμετωπίσετε τα σημάδια σκασίματος γύρω από τα ρουθούνια σας αλείψτε την περιοχή με λίγη βαζελίνη για άμεση ανακούφιση».

8. Ξεκουραστείτε
Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα του κρυολογήματος είναι το αίσθημα έντονης κούρασης. Έχει έρθει η ώρα να πάτε λίγη ώρα νωρίτερα στο κρεβάτι για ύπνο και να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί.

9. Μην πάρετε αντιβιοτικά

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από κάποιον ιό. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν βακτηριακές λοιμώξεις. «Μην πάρετε αντιβιοτικά, γιατί δε θα σας βοηθήσουν» λέει ο Schaffner.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *