Εννέα μεγάλες ιατρικές ενώσεις συνιστούν λιγότερα ιατρικά τεστ

 
Εννέα μεγάλες ιατρικές ενώσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ τους η Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, συνιστούν λιγότερα ιατρικά τεστ, καθώς συχνά είναι άχρηστα και μερικές φορές επιζήμια για τους ασθενείς.


Οι συστάσεις των επαγγελματικών αυτών ενώσεων που εκπροσωπούν 370.000 γιατρούς, αφορούν τις συνολικά 45 συνηθέστερες εξετάσεις και διαδικασίες για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Στην περίπτωση που οι συστάσεις αυτές εισακουστούν, θα εξοικονομούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο σύστημα υγείας, οι δαπάνες του οποίου συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δρα Γκλεν Μπρόνσταϊν, υπεύθυνο στο Τμήμα Κλινικής Καινοτομίας του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες, οι εξετάσεις αυτές, τεστ και μάταιες θεραπείες κυρίως για ασθενείς που διανύουν το τελευταίο στάδιο της ζωής τους, θα αντιπροσώπευαν έως το ένα τρίτο εκ των δύο χιλιάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οποία ανέρχονται οι ετήσιες δαπάνες της υγείας στη χώρα.

Στη λίστα αυτών των τεστ τα οποία γίνονται υπερβολικά συχνά και ενίοτε μάταια, είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα που είναι ένα τεστ ρουτίνας κατά την ετήσια ιατρική εξέταση, μια μαγνητική τομογραφία, που γίνεται συστηματικά όταν ένας ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο στην πλάτη ή ακόμη η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία μιας ιγμορίτιδας, η οποία τις περισσότερες φορές περνά σε δέκα ημέρες.

Η Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας συνιστά τη μείωση του αριθμού των υπερηχογραφημάτων για τις γυναίκες με έναν πρώιμο όγκο στο μαστό και της αιματολογικής εξέτασης PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε ορισμένους άνδρες των οποίων ένας ενδεχόμενος όγκος παρουσιάζει ελάχιστον κίνδυνο να αναπτυχθεί.

«Αυτές οι ενώσεις των ειδικών γιατρών έχουν κατά υποδειγματική έννοια αίσθηση ευθύνης», δήλωσε η δρ. Κριστίν Κάσελ, πρόεδρος του ιδρύματος ΑΒΙΜ, το οποίο διεξάγει την εκστρατεία «Choosing Wisely» (Επιλέγοντας με σύνεση). «Οι ενώσεις άρχισαν σημαντικό διάλογο, πολυαναμενόμενο εδώ και καιρό, μεταξύ των γιατρών και των ασθενών τους για το αν γνωρίζουν ποιά περίθαλψη είναι πραγματικά απαραίτητη», τόνισε.

«Οι γιατροί που εργάζονται σε συνεννόηση με τους ασθενείς τους μπορούν να εγγυώνται ότι η απαραίτητη περίθαλψη παρέχεται όταν πρέπει», πρόσθεσε.

Εκτός από το γεγονός ότι οι γιατροί προχωρούν σε μια άχρηστη εξέταση προκειμένου να προστατευτούν από μια ενδεχόμενη δικαστική ενέργεια, υπάρχει επίσης «συχνά η επιθυμία του κόσμου στις ΗΠΑ, να θέλει να υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να διαγνωστεί μια ασθένεια στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής της και συνεπώς να μπορεί να ιαθεί», εξήγησε ο δρ. Μπρόνσταϊν χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή «πολιτιστικό πρόβλημα».

«Αυτό που συμβαίνει γενικότερα, κυρίως με τις υπερηχογραφίες και άλλες τέτοιου είδους εξετάσεις, είναι η ανίχνευση ενός κακοήθους όγκου που οδηγεί σε πιο ειδικές εξετάσεις όπως οι βιοψίες που περιλαμβάνουν κινδύνους επιπλοκών, ίσως θανατηφόρων», επισήμανε.

Πέραν των εννέα ειδικών ιατρικών ενώσεων, η Consumer Reports, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη οργάνωση δοκιμών καταναλωτικών προϊόντων, φαρμάκων και εξοπλισμών, έχει συνταχθεί με την ΑΒΙΜ στην εκστρατεία «Choosing Wisely».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *