Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να φανεί το κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του. Σημαντικό ρόλο παίζουν κυρίως οι διατροφικές συνήθειες στην ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και γενικά ο τρόπος ζωής.
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ωστόσο κάποιες φορές ίσως χρειάζεται η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής μόνο με την συμβουλή κάποιου ειδικού επιστήμονα. Επίσης η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την καλή ψυχική υγεία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν το υγιές ανοσοποιητικό είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.
Βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Προτίμησε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, Β12, Β6, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και βιταμίνες C, A, E και D, ω-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού. Ιδιαίτερα, για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου φρόντισε να καταναλώνεις ταυτόχρονα και βιταμίνη C αλλά και το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα εξασφαλίζεται από τον συνδυασμό όλων των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που δρουν σε συνεργασία στον οργανισμό. Μην εστιάζεις στην κατανάλωση μιας μόνο ουσίας που μπορεί να σε «σώσει».
Συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό:
Μην περιορίζεις την θερμιδική σου πρόσληψη χωρίς έλεγχο ειδικά αν δεν είναι αναγκαίο αλλά και μην υπερκαταναλώνεις φαγητό.
Η ανεπαρκής θερμιδική κάλυψη αλλά και η υπερβολική κατανάλωση ιδιαίτερα «κενών» θερμίδων χωρίς καμία θρεπτική αξία, μπορούν να αποδυναμώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των ιώσεων.
Απόφυγε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως fast food, τηγανητές πατάτες κ.α.
Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά κυρίως ωμά για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και καλή ενυδάτωση για τον οργανισμό.
Φρόντισε την ενυδάτωσή σου. Τουλάχιστον 2 – 2,5 λίτρα νερού την ημέρα είναι η μέση συνιστώμενη ενυδάτωση.
Φρόντισε τη χλωρίδα του εντέρου. Η καλή λειτουργία του εντέρου συνδέεται με καλή πνευματική λειτουργία και καλό ανοσοποιητικό. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά.
Κοιμήσου σωστά! Ο ύπνος αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Φρόντισε να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ για τουλάχιστον επτά ώρες μέχρι την επόμενη ημέρα.
Τήρησε τους κανόνες υγιεινής πλένοντας καλά φρούτα και λαχανικά πριν την κατανάλωση.
Διατήρησε μια τακτική φυσική δραστηριότητα. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πρόσθεσε στη διατροφή σου καρυκεύματα πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες π.χ. ρίγανη, πιπέρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο.
Φρόντισε την ψυχική σου υγεία. Βρες τρόπους χαλάρωσης αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σου.
Ανακάλυψε τρόπους απαλλαγής από το άγχος και την ανησυχία στην καθημερινότητά σου.
Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες ιώσεις ή με ένα απλό κρυολόγημα που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες. Μετά την έξαρση του κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε τη θρέψη και την φυσική μας κατάσταση ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες έστω και σε πιο ήπιο βαθμό καθώς αρχίζουν να υποχωρούν.
Ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα έχουν μεγάλη διάρκεια η φροντίδα της θρέψης είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποκατασταθεί η αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης που μπορεί να έχει προκύψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι και κατά την έξαρση μιας ίωσης ή ενός κρυολογήματος δεν είναι απαραίτητη η φροντίδα της θρέψης.
Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:
Καλή ενυδάτωση για την αποκατάσταση της απώλειας υγρών με νερό, διαλύματα ηλεκτρολυτών, τσάι, αφεψήματα όπως χαμομήλι και λουΐζα. Θα πρέπει να ξεκινά άμεσα, σε μικρές ποσότητες όταν υπάρχουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Πρόσθεσε μέλι στα αφεψήματα που καταπραΰνει τον λαιμό.
Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την παροχή στον οργανισμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ( βιταμίνες C, A, Β6 ) και θερμιδική κάλυψη (μπανάνα, πορτοκάλι, ακτινίδιο, πράσινο μήλο, ντομάτα, μπρόκολο κ.α.)
Κατανάλωσε ημερησίως ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα που προσφέρουν πολύτιμα συστατικά όπως σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Προτίμησε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολομό, σαρδέλα
Επίλεξε είδη κρέατος πλούσια σε σίδηρο ( π.χ. άπαχα κομμάτια μοσχαριού)
Συνόδευσε τις σαλάτες με ελαιόλαδο, μπαχαρικά, ginger, και λεμόνι
Ένταξε γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και κεφίρ που είναι πλούσια σε προβιοτικές ουσίες, ευεργετικές για την λειτουργία του εντέρου
Κοιμήσου σωστά και επαρκώς
Πίνε αφεψήματα όπως τσάι, χαμομήλι, λουΐζα, ginger, φασκόμηλο. Καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
Ασκήσου επαρκώς ακόμα και στο σπίτι. Θα βοηθήσει να ανακτήσεις την ενεργητικότητά σου.
Σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, μπορείς να εντάξεις και ένα συμπλήρωμα διατροφής
Ιδέες για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Κοτόσουπα με ρύζι, καρότο, λεμόνι και ginger
Μανιταρόσουπα με πατάτα βραστή, λεμόνι και μπαχαρικά
Χορτόσουπα με πατάτα βραστή, παντζάρια και μπαχαρικά
Μοσχαρόσουπα με κριθαράκι, ντομάτα και μπαχαρικά
Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και καρύδια
Σε περιπτώσεις που ο οργανισμός χρειάζεται ενισχυμένη ανοσοποιητική υποστήριξη, συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω συστήνεται και η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με συστατικά που δρουν υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος και ενάντια των ιώσεων.
Μην περιμένεις να αρρωστήσεις για να φροντίσεις την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου! Η φροντίδα του οργανισμού πρέπει να έχει διαχρονική και προληπτική αξία έναντι διάφορων ασθενειών.
*Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ανάγκη απώλειας βάρους συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό και τον διατροφολόγο.