Ήπια χαρακτηριστικά αναμένεται να έχει το πανδημικό κύμα το οποίο βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την κορύφωση αυτού του κύματος.
Αυτό τόνισαν σε έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού δημόσιας ο πρόεδρος καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, παρουσία του προέδρου κύριου Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι «κόκκινες» με πολύ μικρές διαφορές, αύξηση κρουσμάτων και αύξηση του ποσοστού θετικότητας.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο όσον αφορά στην διενέργεια τεστ ανά 100.000 πληθυσμό ενώ καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων άνω των 65 ετών και εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμό.
Τα στελέχη της ΟΑ4 και ΟΑ5 κυριαρχούν σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Παρασκευή, η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως τις τουριστικές περιοχές όπως Ιόνια νησιά, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων επίσης καταγράφεται περισσότερο στις ηλικίες 18 με 24 έτη.Ωστόσο, στις υπόλοιπες ομάδες δεν καταγράφεται τόσο σημαντική αύξηση.
Τις τελευταίες τρεις βδομάδες επίσης υπάρχει αύξηση και στις επαναλοιμώξεις στην χώρα μας ενώ ο λόγος εισαγωγών και εξαγωγών στις ΜΕΘ, είναι μικρότερος από την μονάδα.
Σύμφωνα με τους καθηγητές Ζαούτη και Παρασκευή το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ με την όμικρον η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ μικρότερη δεν παρατηρείται επίσης αύξηση του 1000 και στο πρώτο κύμα αυτής της περιόδου δηλαδή από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τέλος Ιουνίου. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκαν και στην σημαντική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς και στην ισχυρή προστασία που παρέχει η τέταρτη δόση έναντι της τρίτης. Αναφορικά με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα τόνισαν ότι είναι μικρή. Υπάρχει αύξηση των νοσηλειών αλλά όχι των νοσηλειών σε ΜΕΘ.
Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 150.000 με 200.000, ωστόσο μετά από 28 ημέρες, δεν υπάρχει αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ και ο δείκτης αναπαραγωγής ανέρχεται σε 1,3.