Ενιαίο σύστημα για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις

 
Το «e-prescription», δηλαδή το ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, επεκτείνεται για να καλύπτει στο εξής τα παραπεμπτικά τόσο για τις ιατρικές πράξεις όσο και για τις εξετάσεις, και θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.


Τις νέες δυνατότητες του συστήματος παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθ/ντας σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστος Χάλαρης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά. Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει επιφυλάξεις.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, ανέφερε ο κ. Χάλαρης, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.

Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος «e-prescription» και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας τού νέου συστήματος μας δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασε στοιχεία και για την 7μηνη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν περισσότερες από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, πιστοποιήθηκαν 41.000 γιατροί και 11.000 φαρμακεία, το ποσοστό διείσδυσης ξεπέρασε το 90%, καθιστώντας την εφαρμογή μια από τις πλέον δυναμικές πανευρωπαϊκά και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *