Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του HIV

BA770645B627A0B8B5C8CCC0D2F45944.jpg

  Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα τα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 δηλώθηκαν 792 περιστατικά, εκ των οποίων 709 άνδρες και οι 83 γυναίκες.

Από το 1984, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV λοίμωξης, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, έχουν καταγραφεί 13.496 περιστατικά. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.504 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.150 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.380.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια μεγάλη επιδημική έκρηξη του HIV στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ). Οι ΧΕΝ που δηλώθηκαν ως HIV οροθετικοί το 2013 ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες (210 άτομα) και ηλικίας μικρότερης των 35 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία επισημαίνονται με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, που είναι αύριο 13 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV (Ath Checkpoint) από αύριο, και κάθε Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα εξειδικευμένο προσωπικό του Ath Checkpoint θα παρέχει στον χώρο του 1oυ Δημοτικού Ιατρείου- Καλφοπούλειου Υγειονομικού Κέντρου (Σόλωνος 78, Αθήνα) δωρεάν, ανώνυμο, γρήγορο και ανώδυνο τεστ για τον ιό του HIV και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα γίνεται και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών αύριο 13 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σε χώρους όπου συχνάζει η νεολαία, όπως στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Γκάζι.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη, οργανώσεις θα διανείμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης, της Λάρισας και της Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος Κουλαξής από το Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η γενιά των σημερινών 35άριδων, λόγω της εκτενής καμπάνιας των προηγούμενων δεκαετιών ενημερώθηκε εγκαίρως και έβαλε στη σεξουαλική ζωή του το προφυλακτικό. «Μείωση στη χρήση προφυλακτικού παρατηρείται στα νεότερα παιδιά, αφενός λόγω της απουσίας πληροφόρησης από την Πολιτεία και αφετέρου λόγω ενός επικίνδυνου εφησυχασμού, που ίσως προέκυψε από το γεγονός πως τα νέα φάρμακα έδωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής και οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα», τονίζει ο κ. Κουλαξής και επισημαίνει την ανάγκη χρήσης προφυλακτικών για την προστασία και από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μπορεί να τα κολλήσει κανείς πιο εύκολα από το HIV.

Η υποθρεψία πιο ανησυχητική από την παχυσαρκία για την υγεία ανοϊκών και ηλκιωμένων Ενώ τα παραπανίσια κιλά στα άτομα μέσης ηλικίας ενδέχεται να είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, η απώλεια του σωματικού βάρους (υποθρεψία) σε ανοϊκούς και σε άτομα τρίτης ηλικίας θεωρείται περισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ότι η παχυσαρκία.

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τη γήρανση και τη φροντίδα της άνοιας του King’s College του Λονδίνου με θέμα «Διατροφή και άνοια: μια ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών», επισημαίνεται ότι η υποθρεψία είναι μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια. Από έρευνα που αξιολογήθηκε στην έκθεση αυτή, διαπιστώθηκε ότι 20-45% των ασθενών με άνοια εμφάνισαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα ενός έτους.

«Για τους ηλικιωμένους, η υποθρεψία είναι αναμφισβήτητα περισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ό,τι η παχυσαρκία, και είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Αυτός είναι ένας παραμελημένος τομέας της έρευνας με σημαντικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής, της υγείας και της λειτουργικότητας, ενώ η απώλεια βάρους στην άνοια είναι πολύ συχνή και μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νόσου, θα μπορούσε να αποφευχθεί και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» επισημαίνει ο καθηγητής του King’s College, Martin Prince, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε από την Διεθνή Εταιρεία Νόσου Alzheimer, εξετάζει την ισχύουσα έρευνα σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες σε όλη τη διάρκεια της ζωής που θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας αργότερα στη ζωή. Αναφέρεται, επίσης, σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θρέψη των ατόμων με άνοια μέσω της διατροφής καθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έκθεση:

– Η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων φροντίδας για τα άτομα με άνοια θα πρέπει να εξετάζεται σε όλους τους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Τα πρότυπα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση του βάρους, καθώς και εκτιμήσεις της διατροφής και της συμπεριφοράς σίτισης, καθώς και την ανάγκη για υποβοηθούμενη σίτιση.

– Οικογένεια και επαγγελματίες περιθάλποντες πρέπει να εκπαιδεύονται και να υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εμπλέκονται στη διατήρηση επαρκούς διατροφής των ατόμων με άνοια.

– Θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία για να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις επιλογές τους σχετικά με την ισορροπία οφέλους και κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τη νοητική λειτουργία στα τέλη της ζωής, πριν ή μετά την εκδήλωση της άνοιας.

– Περισσότερη έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί για τα δραστικά συστατικά της διατροφής που μπορεί να προλάβουν την εκδήλωση της άνοιας και την εξέλιξη της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *