Ενέσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του AIDS προστατεύουν πιθήκους

6B52AC073AED95798ABA21609BC8384B.jpg

  Ενέσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS προστάτευσαν πλήρως επί πολλές εβδομάδες πίθηκους από τη λοίμωξη, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη της νόσου στον άνθρωπο, σύμφωνα με δύο αμερικανικές μελέτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από δύο διαφορετικές ομάδες ιολόγων έδειξαν και οι δύο την πλήρη προστασία των ζώων αυτών στα οποία χορηγείτο ένεση αντιρετροϊκών φαρμάκων μια φορά το μήνα.

Κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά μικρές δόσεις αντιρετροϊκών μπορούν να μειώνουν κατά τουλάχιστον 90% τον κίνδυνο να μολυνθούν από έναν οροθετικό ερωτικό σύντροφο-μια προσέγγιση που ονομάζεται προφύλαξη πριν από την έκθεση- σύμφωνα με τους συντάκτες των ερευνών αυτών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένες από τις κλινικές δοκιμές είχαν ποσοστό επιτυχίας σαφώς μικρότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών που μετείχαν σε αυτές, δεν λάμβαναν καθημερινά τα αντιρετροϊκά τους φάρμακα. Συνεπώς μια μηνιαία ένεση ή ακόμη και τρίμηνη ενδεχομένως να έλυνε το πρόβλημα αυτό.

Σε μια από τις μελέτες που διεξήχθησαν από τα ομοσπονδιακά κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών των ΗΠΑ, οι ερευνητές χορήγησαν μια μηνιαία ένεση ενός αντιρετροϊκού πειραματικού φαρμάκου παρατεταμένης δράσης, που ονομάζεται GSK744, σε έξι θηλυκούς μακάκους.

Στη συνέχεια, δύο φορές την εβδομάδα, εισήγαγαν στον κόλπο των θηλυκών μακάκων ένα υγρό που περιείχε ένα συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για την προσομοίωση των σεξουαλικών σχέσεων με αρσενικό που είχε προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Κανένα από τα θηλυκά που υποβλήθηκαν στην αγωγή με το αντιρετροϊκό GSK755 δεν έγινε φορέας, ενώ τα έξι θηλυκά της ομάδας μάρτυρα στα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο μολύνθηκαν γρήγορα.

Η άλλη επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας για το AIDS Aaron Diamond στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ έκανε παρόμοιο πείραμα με 16 μακάκους χρησιμοποιώντας το ίδιο αντιρετροϊκό φάρμακο GSK744. Ωστόσο, οι ερευνητές μόλυναν τον πρωκτό των πιθήκων αυτών με ένα συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για προσομοίωση των πρωκτικών σεξουαλικών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα ήταν όμοια. Κανένας από τους πιθήκους στους οποίους χορηγήθηκε ενέσιμα το αντιρετροϊκό φάρμακο δεν μολύνθηκε, αντίθετα με τους πιθήκους που έλαβαν ψευδοφάρμακο και μολύνθηκαν στο σύνολό τους.

Μια πρώτη κλινική δοκιμή με 175 εθελοντές αναμένεται να αρχίσει αργότερα φέτος στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι με το συγκεκριμένο αντιρετροϊκό, που παρασκευάζουν τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *